Merkez bankasının bağımsızlığının kamu maliyesine etkisi - Tığlı, Mehmet (My University, 2007)
MERKEZ BANKASININ BAĞIMSIZLIĞININ KAMU MALİYESİNE ETKİSİ Merkez bankasının artan yasal bağımsızlığı, Banka başkanlarının görev ve yetkilerini kullanırken siyasi otoritenin etkisi altında kalmaksızın fiyat istikrarıyla ilgili kararları alabilmelerini ve bu kararları uygulayabilmelerini kolaylaştırırken, merkez bankasının artan saydamlığı ise hesap verebilirliğini de arttırarak uygulanan para politikasına duyulan güveni pekiştirmekte ve enflasyonun ardındaki önemli faktörlerden birisi olan enflasyonist bekleyişlerin kırılmasında önemli rol oynayabilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, dünyada ve Türkiye’de uygulanan para politikası stratejileri ve bu stratejiler çerçevesinde kullanılan para politikası araçlarının tarihsel gelişimini ve değişimini genel hatlarıyla açıklamaktır. Bu amaca uygun olarak, öncelikle temel ekonomik amaçlar ve dünyada merkez bankacılığının gelişimi incelenmiştir. Ardından merkez bankalarının temel amaçlarına ulaşmak için hangi araçları kullandığı ve bu araçların gelişen ekonomik sistemlerde nasıl bir değişim gösterdiği araştırılmış ve doğrudan (direkt) ve dolaylı (endirekt) para politikası araçlarının performansları karşılaştırılmıştır ve merkez bankası bağımsızlığının kamu maliyesine etkileri incelenmiştir. EFFECT OF CENTRAL BANK INDEPENCE AGAİNST PUBLİC ECONOMİCS Central bank independence (CBI) has recentlybeen the cornerstone of institutional reforms insulating monetary policy from political influences. However, central banks which happen to be highly independent may endorse a ‘democratic deficit’ or a loss of democratic accountability, as the decisions of unelected central bankers have a significant impact on national economic policy outcomes and hence on the public. The main purpose of this study is to analyse the monetary policy strategies implemented in Turkey and in the world and to present generally the historical development of monetary policy instruments used within the framework of these strategies. In parallel to this aim, first main economic targets and improvements in the worldwide are analysed. Then, the instruments that have been used by the central banks in order to reach their main target and how these instruments have been subject to change in improving economic systems are analyzed. Also, the performances of the direct and indirect monetary policy instruments are compared.Effects of Central bank indepence are ingestigated against public economics.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kamu Maliyesi; Merkez Bankası