İşyerinde sosyal medya kullanımının iş performansına etkileri bir kamu hastanesi özel hastane karşılaştırması - Taze, Ali (My University, 2019)
Tezin Başlığı: İşyerinde Sosyal Medya Kullanımının İş Performansına Etkileri-Bir Kamu Hastanesi ve Özel Hastane Karşılaştırması. Öğrencinin Adı: Ali Taze Danışmanı: Prof. Dr. Mehveş TarımAnabilim Dalı: Sağlık YönetimiAmaç: İş yerinde sosyal medya kullanımı ile çalışan performansı arasındaki ilişkiyi belirlemek ve kamu hastanesi ile özel hastane çalışanlarının performanslarını karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Hatay’daki bir Kamu Hastanesi ve bir Özel Hastane çalışanları oluşturmaktadır. Toplam 453 çalışan araştırmaya dahil olmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında; anket yöntemi kullanılmıştır. Richard N. Landers (2014) tarafından geliştirilen işle ilgili sosyal medya ölçeği kullanılmıştır. İş performansının ölçülmesinde, Kirkman ve Rosen’in (1999) geliştirdiği ölçek kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, istatistik SPSS 25 kullanılarak analiz edilmiştir.Bulgular: Araştırmaya katılanların; yaş ortalamasının 32,28 olduğu, çalışma yılı ortalamalarının ise 6,98 olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılanların %58,3’ünün kadın, %63,8’inin evli, %55’nin mesleği sağlık personeli, %51,4’nün pozisyonu sağlık personeli, %36,9’unun lisans mezunu, %56,7’sinin kamu çalışanı olduğu saptanmıştır.Sonuçlar: Özel hastanede çalışan bireylerin tüm boyut puan ortalamalarının kamu hastanesinde çalışan bireylerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Olumsuz etkiler alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı fark vardır; olumlu etkiler alt boyutu ile dinlenme ve boş zaman alt boyutlarında ise istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur.

Aim: To determine the relationship between the use of social media in the workplace and employee performance and to compare the performance of the public hospital and private hospital employees.Method: The population of the study consists of the employees of a public hospital and a private hospital in Hatay. A total of 453 employees were included in the study. In the collection of research data; questionnaire method was used. The work-related social media scale developed by Richard N. Landers (2014) was used. The scale developed by Kirkman and Rosen (1999) was used to measure job performance. The data obtained from the study were analyzed using the statistical program SPSS 25. Findings: Survey participants; the mean age was 32.28 years, and the average of the study year was 6.98. 58.3% of the participants were female, 63.8% were married, 55% were occupational health personnel, 51.4% were medical personnel, 36.9% were undergraduate, 56.7% has been identified as a public employee.Results: It was found that the mean size scores of individuals working in private hospitals were higher than those working in public hospitals. There is a statistically significant difference in the negative effects sub-dimension; There was no statistically significant difference in positive effects subscale and rest and leisure subscales.
Keywords: Çalışanlar; Employees; kamu hastanesi; medical staff; özel hastane; performance; performans; private hospital; public hospital; sağlık personeli Social media; Social media; Sosyal medya