Öğrencilerin atom- molekül kavramlarına ilişkin yanılgıları, yanılgıları gidermek üzere özel bir öğretim yönteminin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi - Pideci, Nurcan (My University, 2002)
Bu çalışmada öğrencilerde atom/ molekül kavramlarına ilişkin var olan kavram yanılgılarının tespit edilmesi ve bu yanılgıları ortadan kaldırmaya yarayacak, kavramsal anlama amaçlı öğretim yöntemlerinin hazırlanması ve uygulanması amaçlanmıştır. Anket ve bireysel görüşme veri toplama yöntemleri kullanılarak öğrencilerdeki konu ile ilgili kavram yanılgıları tespit edilmiş ve bu yanılgılardan 4 tanesi için özel öğretim yöntemi hazırlama ihtiyacı duyulmuştur. Çalışmada uzun süreli öğrenme amaçlandığından, öğrencilerdeki kavram yanılgıları hazırlanan özel öğretim yönteminin sona ermesinden yaklaşık 6 ay sonra tekrar ölçülmüştür. Araştırma sonuçları, hazırlanan özel öğretim yöntemlerinden birinin çok başarılı olduğunu, diğerlerinin ise, istenen oranlarda olmamakla birlikte, genelde başarılı olduğunu ortaya koyar niteliktedir. Araştırma bulguları ışığında, kavram yanılgılarının öğretim öncesi belirlenmesi ve öğretimin bu yanılgıları ele alacak şekilde planlanması, anlamanın gerçekleşmesi ve öğrenme olayının istendik yönde gerçekleşmesinde önemli roller oynayacağı söylenebilir. Öte yandan araştırma bulguları, öğrencilerin sahip olduğu kavram yanılgılarının giderilmesinin zorluğuna dikkat çeker niteliktedir.

This study has three broad purposes. It aims to investigate secondary students' alternative ideas concerning atoms and molecules. It also aims to design teaching strategies so as to remedy the alternative ideas determined. Finally, the study aims to evaluate the teaching strategies in terms of its contributions to students' understanding. To this end, a pre-post test approach was used. Additionally, some of the students were being interviewed so as to get a more detailed prophile of students' understanding. Results of the pre-test showed that even though they received informal teaching students still had some alternative ideas on the structure, movement and mass of atoms/ molecules. Therefore, special teaching strategies were designed to remedy the alternative ideas which differ substantially from the scientific ones. Since the study aims a long-term learning, post-test was given to students 6 months after the specially designed teaching strategies had been completed. Results of the post-test indicated that some of the teaching strategies developed were very successful in remedying misconceptions while others barely met the expectations. In the light of the research findings, it is possible to conclude that finding out what students think and designing teaching accordingly is crucially important in remedying misconceptions and promoting students' understanding. Research findings also highlighted the difficulty in remedying misconceptions especially when they are deep-rooted.
Keywords: Eğitim; Kimya_Öğrenim Ve Öğretim; Orta öğretim; Öğrenciler_Orta Öğretim; Öğretim