Akaryakıt istasyonları özelinde toprak kirliliğinin kontrolü ve noktasal kaynaklı kirlenmiş sahalara dair yönetmelik’in aşamaları ve uygulamaları - GÖKYAY, ORHAN (My University, 2022)
Sanayinin gelişmesi, nüfusun artması ve şehirleşme gereksinimi, daha çok enerjinin ve kimyasal maddenin tüketimini doğurmuştur. Buna bağlı olarak akaryakıt istasyonlarının sayısı 1990’lı yıllara göre artan bir ivme göstermiştir. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) 2022 verilerine göre Türkiye genelinde yaklaşık on üç bin lisanslı aktif akaryakıt istasyonu olduğu ve bu istasyonların faaliyetleri gereği yeraltı akaryakıt tanklarında sürekli olarak binlerce litre akaryakıt ürünleri barındırdıkları bilinmektedir. Akaryakıt istasyonlarının birçoğunun mücavir alan sınırları içerisinde olması, mevcut yeraltı akaryakıt tanklarının yaşlarının 10, hatta 20 yıl üzerinde olması, yeraltı ve yerüstü kaynaklarına yakın mesafede kurulmuş olmaları, gaz detektörü olmayan bodrum katlarının olması, yakıt istasyonlarında olası parlama, patlama, sızıntı gibi nedenlerle toprak ve yeraltı suyu kirliliği başta olmak üzere, çevre ve halk sağlığı açısından birçok potansiyel riski de beraberinde oluşturmaktadır.Bu çalışmanın amacı, 8.6.2010’da yayımlanan ve 237 adet sektörü ve de binlerce tesisi kapsayan Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik (TKKNKKSDY)’in, faaliyetleri sebebiyle binlerce litre petrol ve türevi kimyasal barındıran akaryakıt istasyonlarının özelinde incelenmesi ve buralarda olası toprak ve yeraltı suyu kirliliğinde çevre ve halk sağlığı açısından TKKNKKSDY aşamalarının ortaya konmasıdır. Bu şekilde yaşanan zorlukların azalacağına ve olası kafa karışıklıklarının giderileceğine inanılmaktadır.

The development of industry, the increase in population and the need for urbanization have led to the consumption of more energy and chemicals. Therefore, the number of fuel stations showed an increasing momentum compared to the 1990s. According to 2022 data of the Energy Market Supervision Board (EMSB), it is known that there are approximately thirteen thousand licensed active fuel stations throughout Türkiye and that these stations constantly contain thousands of liters of fuel products in underground fuel tanks due to their activities. Fuel stations pose many potential risks in terms of environment and public health, particularly groundwater pollution because most of them are within the borders of the adjacent area, the age of the existing underground fuel tanks is over 10 or even 20 years, they are established near underground and aboveground sources, there are basements without gas detectors, and due to possible flashes, explosions, leaks, etc. The aim of this study is to examine the Regulation on Control of Soil Pollution and Point Source Contaminated Fields (RCSPPSCF), which came into force after being published in the Official Gazette No. 27605 on 8 June 2010, covers 237 sectors and thousands of facilities, specifically for fuel stations that contain thousands of liters of petroleum and derivative chemicals due to their activities and is to reveal the stages of RCSPPSCF in terms of environment and public health in possible soil and groundwater pollution in these areas. It is believed that the difficulties experienced will be reduced and possible confusions will be eliminated.
Phases and applications of the regulation on control of soil pollution and point source contaminated sites specific to fuel stations
Keywords: Çevre Mühendisliği; Çevre Teknolojisi; Kirlenmiş Sahalar ve Remediasyonu; Toprak ve Yeraltısuyu Kirliliği ve Kontrolü; Mühendislik ve Teknoloji; Environmental Engineering; Environmental Technology; Contaminated Sites and Remediation; Soil and Groundwater Pollution and Control; Engineering and Technology; Tarım ve Çevre Bilimleri (AGE); Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Çevre / Ekoloji; BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN KORUNMASI; ÇEVRE BİLİMLERİ; Agriculture & Environment Sciences (AGE); Engineering, Computing & Technology (ENG); ENVIRONMENT/ECOLOGY; BIODIVERSITY CONSERVATION; ENVIRONMENTAL SCIENCES; Doğa ve Peyzaj Koruma; Çevre Bilimi (çeşitli); Su Bilimi; Fizik Bilimleri; Yaşam Bilimleri; Nature and Landscape Conservation; Environmental Science (miscellaneous); Aquatic Science; Physical Sciences; Life Sciences; Oil Spill; Soil and Groundwater Contamination; Environment and Public Health; Retail Petroleum Station; Regulation on Controlling Soil Pollution and Point-Source Polluted Fields (RCSPPSCF); Petrol Sızıntısı; Toprak ve Yeraltı Suyu Kirliliği; Halk ve Çevre Sağlığı; Akaryakıt İstasyonu; Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik (TKKNKKSDY)