13-15 yaş grubu kız ve erkek basketbolcuların pozisyonlarına göre fiziki uygunluk parametrelerinin ölçülüp değerlendirilmesi - Demirkol, Birgül (My University, 2005)
13 - 15 Yaş Grubu Kız Ve Erkek Basketbolcuların Pozisyonlarına Göre Fiziki Uygunluk Parametrelerinin Ölçülüp Değerlendirilmesi. Basketbol branşı sürat, çeviklik, dayanıklılık, kabiliyet, esneklik ve beceriyi en üst seviyede gerektiren bir takım sporudur. Aynı zamanda basketbol, motor uygunluk ve kognitif uygunluğun mükemmel bir uyumudur. 13 - 15 yaş grubu kız ve erkek basketbolcuların guard, forward ve pivot pozisyonlarına göre fiziki uygunluk parametrelerinin ölçülüp değerlendirilmesi bu çalışmanın temel amacıdır. Tüm dünyada basketbol branşında basketbolcuların fiziksel uygunluk normlarından tutun biyomekaniğine kadar birçok bilimsel yayın yapılmıştır. Biz bu çalışmayı hazırlamadan önce ülkemizde bu branşta yapılmış olan çalışmaları inceledik ve bu araştırmaların yetersiz olduğu kanaatine vardık. Basketbol alt yapı çalışmaları faaliyetlerinde bulunan beden eğitimci ve antrenörlerimize yapmış olduğumuz araştırmanın sonucunda 13-15 yaş arası kız ve erkek basketbolcuların fiziksel uygunluk ve fiziksel hazırlık konusundaki bilgilerimizi aktarmakla faydalı olacağımıza inanmaktayız. Avrupa da basketbol branşında önde gelen ülkeler bu tür araştırmaları yapmış olup kendi standart normlarını oluşturmuşlardır. Bizim araştırmamızda örnek olarak Bulgaristan ve Rusya'da kullanılan sistemi baz olarak almış bulunmaktayız. 13-15 yaş gurubu kız ve erkek basketbolcuların pozisyonlarına göre fiziksel uygunluk parametrelerinin incelenmesi adlı tez konusunu hazırlarken söz konusu kız ve erkek sporcular Türkiye Basketbol 1. ve 2 Liginde mücadele eden İstanbul ilindeki takımların alt yapısından seçtik. 13-15 yaş gurubundaki 46 kız ve 78 erkek toplam 124 kişinin antropometrik uygunluk (boy, kilo) motor uygunluk(kuvvet, sürat, dayanıklılık, esneklik) ve branşa özgü beceri uygunluk(topla birlikte yön değiştirmeli sürat, şut isabeti, süreye karşı şut)'larını yaşlara ve oynadıkları pozisyonlara göre ölçüp değerlendirdik. Kız ve erkek basketbolcuların basketbol beceri test ölçümü yapılırken; erkekler 7 numara, kızlar ise 6 numaralı deri Weber marka in-door basketbol topu kullanılmıştır. FIBA'nın onayladığı 26-14 metre karelik salonda ölçümler yapılmıştır. Testin nasıl uygulanacağı deneklere sözlü olarak anlatılmış ve örnek bir uygulama ile de gösterilmiştir. Ölçüm ün toplam süresi 120 dakikayı geçmemiştir. Sporcuya testler üst üste yaptırılmamış belirli aralıklarda dinlenme süresi verilmiştir. Test ölçüm sonuçları deneklerin yaş, oyuncu pozisyonlarına ve deneklerin cinsiyetlerine göre, Aritmetik ortalama, Korelasyon (Pearson yöntemi) Analizi kullanılarak değerlendirilmesi yapılmıştır.

Measuring and assessing of physical fitness parameters of both male and female players of age 13-15 in respect of guard, forward and center positions. Basketball is a team sport which requires the top level of speed, agility, endurance, skill, flexibility and talent. Mean while, basketball is a perfect harmony of motoric fitness and cognitive fitness. Measuring and assessing of physical fitness parameters of both male and female players of age 13-15 in respect of guard, forward and center positions are the basic purposes of this study. In the area of basketball sport, all over the world a great number of scientific researches which investigate a spectrum from physical fitness norms of players to biomechanics of players. Before we carry out this research we examined the studies in our country which are conducted in this area and came to a conclusion that these studies are insufficient. By the end of the research that we completed with our physical educators and trainers who take part in youth training we believe that it will be quite useful to report our acquirements about physical fitness and preparation of male and female players of age 13-15. Leading European countries of basketball sport have already completed this kind of investigations and have formed their own standards. We take basis Bulgarian and Russian systems as examples in this study. In this study, which is called 'The investigation of physical fitness parameters of female and male basketball players of age 13 -15 according to the position', the players are chosen from Turkey Basketball 1 and 2 league sub-team in İstanbul. Total 124 players which consist of 46 females and 78 males in the age group of 13-15 have been measured in aspects of anthropometrical fitness (length, weight), motorical fitness (strength, speed, endurance, flexibility) and skill fitness of their branch (speed of changing direction with the ball, number of made jump shots, and shots against time clock) according to their age and positions. How the test was going to be applied has been told the model players and showed them by an execution. Total time of the measurement did not pass over 120 minutes tests are not applied to the player consecutively, there were definite given rest times. during the basketball skill test measurement , number 7 of leather Weber in-door basketball used for males whereas number 6 of same type used for females. Measurements are made in FIBA-approved 26*14 square court. Assessment of test results made, age development, arithmetical average according to gender differences have been carried out with correlation analysis (Pearson method).
Keywords: Basketbol