The development of civil society organizations in the process of Turkey’s integration with the EU : with special reference to the civil society organizations representing the business sector - Telseren, Pelin (My University, 2003)
Avrupa'nın geleceği için tartışılmaz bir değere sahip olan sivil toplum, Türkiye'nin demokratikleşmesinin de temel taşını oluşturmaktadır. Sivil toplumun varlığı, Avrupa devletlerinin bütünleşme sürecinde değişik milletlerin tabanda bir araya gelmesini, sorunların paylaşımını, ortaklıkların gözönüne serilmesini sağlayarak hem idari hem de kültürel anlamda bütünleşmeyi kolaylaştıracaktır. Türkiye'nin AB ile bütünleşmesinde ise aynı nedenlerden dolayı karşılıklı bir öneme sahiptir. Temelde bu düşünceler tezin 'sivil toplum' üzerine yazılmasının nedenlerindendir. Yazar, özellikle STK'ların (Sivil Toplum Kuruluşları) Türkiye'de devletle olan ilişkisini anlamayı amaçlamıştır. Çıkar grupları, baskı grupları ve gönüllü kuruluşlar sivil toplumun alt kategorileri olarak sunulmuştur. İKV, TÜSİAD ve MÜSİAD teze ampirik temel oluşturmuştur. Tezde, Osmanlı İmparatorluğu zamanında oluşan merkezi ve otoriter devlet geleneği nedeniyle, tarihsel perspektifle Osmanlı devlet ve toplum yapısına göndermelerde bulunulmuştur. Gerek Türkçe gerekse

sözcüklerde, ardışık olarak 'sivil toplum' ve 'civil society', varolan anlam çeşitliliği ve zaman zaman gündeme gelen kavram kargaşası yazarı kavramı ontolojik (varlıkbilimsel) anlamda incelemeye itmiştir. Bu tezin felsefi temelini oluşturmuştur.
Keywords: Sivil Toplum Kuruluşları_Türkiye; Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Toplum bilimleri; Uluslararası Ekonomik Bütünlük; Uluslararası ilişkiler