Suda çözünen seramik renklendiricileri - Sabuncu, Nihal Sarıoğlu (My University, 2008)
Suda çözünen seramik renklendiricileri konusu, seramikte görece yeni ve fazla bilinmeyen bir alandır. Endüstride bünye renklendirme ve lüster gibi sınırlı alanlarda ve birkaç sanatçı tarafından artistik ürünlerde kullanımı dışında yaygın olmayan bu çözeltiler ile artistik anlamda alışılmışın dışında çok özel ve farklı sonuçlar elde edilebilmektedir. Geçmişten bugüne seramikçilikte, bünye ve sırın suda çözünmeyen yapısının tersine, çözelti yapısındaki bu renklendiricilerin en önemli özelliği, bünyenin geçirgenliğine, kimyasalın özelliğine ve uygulama miktarına bağlı olarak bünye içine işlemesi, sulu boya görünümünde bezeme ve sır parlaklığına gereksinim duymadan renklendirme olanağı sağlamasıdır. Bu malzeme ile, serbest ve kısmen rastlantısal çalışmaların yanı sıra, tekstil boyama yöntemlerinden mumlu batik ya da kontür ile çalışmada olduğu gibi örtücü kullanılarak daha denetlenebilir işler de yapılabilir. Zaman zaman bünye yapısına işleyen boyanın diğer yüzeye geçmesi ile çok farklı görsel etkiler elde edilebileceği gibi, yanyana uygulanan çözeltilerin etkileşimleri sonucu hareli / ebruli görüntülü işler de yapılabilir. Çözelti renklendiricilerle çalışma sırasında bilinmesi gereken en önemli konu, kullanılan kimyasalların sağlık ve güvenlik konusundaki risklerinin bilincinde olmak gerekliliğidir. Çözeltilerin hazırlanması, uygulanması ve hatta pişirim sırasında gerekli koruyucu malzeme kullanımına, havalandırma ve çevre temizliği gibi ortam koşullarına ve atıklar konusuna gerekli özen gösterilmelidir. Bu araştırmada, suda çözenen seramik renklendiricileri konusunda, mümkün olduğunca çok kimyasal madde ile ve çamur, sır, indirgen / yükseltgen fırın koşulları, fırın sıcaklığı gibi mümkün olduğunca çok değişkenle çalışılmış, olası birçok farklı durumda elde edilen renk ve diğer etkiler gözlemlenmiştir. “Suda çözünen seramik renklendiricileri” konusu, bu alanda önemli çalışmalar gerçekleştiren tüm sanatçı ve araştırmacıların vurguladığı gibi, üzerinde çalışmaya açık ve çok heyecanlı bir alandır. Sonsuz olasılıklar ve şaşırtıcı sonuçlarla dolu bir alan...

Outside of use in industry for clay colorification and lustre and artistic products made by a few artists, water soluble colourants is a relatively new and little known field. However, it is now clear that the use of these solutions will provide very special and dramatic results in an artistic sense. In the history of ceramics, as opposed to the insoluble structure of clay and glaze, the most important difference of these water soluble colourants is the possibility of a decoration without the need of the shine of glaze and with the appearance of water colors according to the absorption of these colorings, depending on the porosity of the body and the amount of the applied solution. Beside free and partly random works, this material can also be used in more controllable ways, such as textile painting methods, wax batique or with the use of shellac in contouring. Aside from achieving very different visual effects due to the penetration of the colorings to the structure of the clay, marbling can also be realized by the interaction of the colorings applied side by side. When working with water soluble colorings, the most important thing to be aware of is the health and safety risks of the chemicals being used. During the preparation, application and firing, it is important to pay attention to use appropriate protective materials and environmental conditions such as air circulation, hygiene and waste management. At this research about water soluble ceramic colourants, many possible chemicals, clay and glaze had been tested under various conditions, such as kiln temperature and atmosphere and colors and other effects which had been achieved under these possible various different conditions are observed. As other scientists and artists who have worked in the field of water soluble colourants have said, this is an area that is wide open for very exciting research. It is full of endless possibilities and surprising results..
Keywords: Seramik