Statik germe egzersizlerinin 11-12 yaş grubu yüzücülerinde kısa mesafe ayak vuruş performansına akut etkisinin incelenmesi - Bozdoğan, Fatma Seda (My University, 2011)
1. ÖZET Bu araştırma, 11-12 yaş grubu (kız-erkek) yüzücülerinde, alt ekstremiteye uygulanan statik germe egzersizlerinin sudaki kısa mesafe tahtalı ayak vuruş performansına (KMTAVP) olan akut etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Ayrıca statik germe egzersizlerinin yüzme performansına olan etkisi cinsiyetler ve bazı antropometrik özellikler açısından da incelenmiştir. Araştırmaya, Galatasaray Spor Kulübü’nde (antrenman yaşı=kızlarda 4.29±1.27 yıl, erkeklerde=4.60±1.35 yıl) günde 2 saat, haftanın 6 günü antrenman yapan, günde 3,5-4 km yüzen, tesadüfî yöntemle seçilmiş, toplam 29 (15 erkek-14 kız) yüzücü alınmıştır. Araştırmada ön ve son testler uygulanmıştır. Ön testte antropometrik ölçümler (boy, vücut ağırlığı, kulaç uzunluğu, oturma yüksekliği sağ-sol ayak ve bacak uzunlukları) alınmış ve katılımcılara ısınmadan sonra suda KMTAVP testi (25 m ve 50 m) yaptırılmıştır. Bir hafta sonra aynı ısınma modelinin ardından alt ekstremiteye 3’ü aktif, 1’i pasif toplam 4 statik germe egzersizi (2x30 sn; 10 sn dinlenme) yaptırılarak sudaki KMTAVP testi (25 m ve 50 m) tekrar uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde, statik germe egzersizlerinin kısa mesafe (25 ve 50 m) sudaki KMTAVP’ını istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilemediği belirlenmiştir (p>0,05). Ayrıca yüzme performansı ile erkek katılımcıların sol ayak uzunluğu (p<0,05) dışında, diğer tüm antropometrik ölçümler ve cinsiyet arasında istatistiksel olarak bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Bu bulgulara göre, statik germe egzersizlerinin sudaki KMTAVP’ına etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca araştırmada statik germenin cinsiyetler arasında performans düzeyinde bir fark oluşturmadığı; erkek katılımcıların sol ayak uzunluğu haricinde antropometrik özelliklerin performansı etkilemediği saptanmıştır. Sonuç olarak, uyguladığımız statik germe modelinin, kısa mesafe tahtalı ayak vuruş çalışmaları öncesinde yüzme antrenmanlarında kullanılması önerilebilir. Akut etki, ayak vuruşu, statik germe, yüzme. 2.

STUDY OF ACUTE EFFECTS OF STATIC STRECTHING EXERCISES ON SHORT DISTANCE FLUTTER KICKING PERFORMANCE FOR SWIMMERS AGED 11-12 YEARS The aim of this study was to determine the acute effect of static stretching exercises applied to the lower extremities on short distance flutter kicking performance (SDFKP) with swimming board in the water for swimmers aged 11-12 (girls-boys). Additionally, the effects of static stretching exercises on swimming performance have been examined in terms of genders and some anthropometric properties. Randomly selected total 29 swimmers (15 males-14 females) who train 6 days a week, 2 hours a day and swim daily 3.5-4 km at Galatasaray Sports Club (mean training age= 4,29±1,27 years for girls, 4,60±1,35 years for boys) have participated in the study. Pre and post tests have been performed with an interval of one week. During the pre-test anthropometric measurements (height, body weight, stroke length, sitting height, right-left foot and leg length) have been obtained and a SDFKP with swimming board in water (25 m and 50 m) have been performed following the warm-up. After a week, following the same warm-up model, a total of 4 static stretching exercises (3 active, 1 passive) for lower extremities (2x30 sec; intervals 10 sec) have been applied and the SDFKP with swimming board in the water (25 m and 50 m) have been performed one more time. After the findings of the study were analyzed, it has been revealed that static stretching exercises do not significantly (p>0.05) affect the SDFKP with swimming board in the water (25 m and 50 m). Aside from the relationship between swimming performance and left foot length of male swimmers (p<0.05), no other relationship has been detected, statistically, between any anthropometric measurement and gender (p>0.05). According to these findings, it has been decided that static stretching exercises do not affect SDFKP with swimming board in water. Additionally, it has been ascertained that static stretching does not create any difference between the performances of the genders, and anthropometric properties do not affect the performance, except for the relationship between swimming performance and the left foot length of male participants. Consequently, the use of static stretching model applied during swimming training before short distance flutter kicking exercises with swimming board can be suggested. Acute effect, flutter kicking, static stretching, swimming.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Egzersiz