İktisadî güvenlik açısından gıda güvenliğinin Türkiye'deki tarımsal alanlar temelinde önemi : buğday üretimi örneği - Özkan, Kevser Buse (My University, 2021)
20. yüzyıl itibariyle güvenlik çalışmalarının kapsamı oldukça genişlemiş vederinleşmiştir. Bu kapsamdaki yeni yaklaşımlardan biri de insanî güvenlik yaklaşımıolmuştur. Gıda güvenliği ve iktisadî güvenlik, insanî güvenliğin sağlanması hususundagerekli kategorilerden ikisi olmakla birlikte, ulusal ve uluslararası güvenlik bağlamındada değerlendirilmektedir. Bu çalışma, gıda güvenliği ve iktisadî güvenlik arasındakiilişkiyi, başta liberal politikalar ve iklim değişikliğinin yarattığı küresel istikrarsızlıklarve değişimler temelinde incelemektedir. Bu kapsamda Türkiye’nin durumu ise tarımsalalanlar ve buğday politikaları temelinde ele alınarak, Arz – Talep Denge Analizi ve KendiKendine Yeterlilik Oranı Analizi yapılmaktadır. venlik kavramının vegüvenlik çalışmalarının gelişimini ve iktisadî güvenlik kavramını incelemektedir. İkinciBölüm, gıda güvenliği ve iktisadî güvenlik ilişkisini ele almaktadır. Son olarak ÜçüncüBölüm ise Türkiye’de bu kapsamdaki politikaları incelemekte, gıda güvenliği ve iktisadîgüvenliğin durumuna ilişkin analizleri içermektedir.

By the 20th century, the scope of security studies has broadened and deepenedconsiderably. One of the new approaches in this context has been the human securityapproach. Although food security and economic security are two of the necessarycategories to ensure human security, they are also evaluated in the context of national andinternational security. This study examines the relationship between food security andeconomic security on the basis of global instabilities and changes, caused by liberalpolicies and climate change. In this context, Turkey's situation is handled on the basis ofagricultural lands and wheat policies, Supply-Demand Balance Analysis, and Selfsufficiency Ratio Analysis are performed. Chapter One, examines the development of theconcept of security and security studies, and the notion of economic security. ChapterTwo, deals with the relationship between food security and economic security. Finally,the Third Chapter, examines the policies in this context in Turkey and includes analyzeson the situation of food security and economic security.
Keywords: Agricultural Lands; Agricultural Policies; Agriculture; Arz-Talep Dengesi Analizi; Buğday; ClimateChange; Economic Security; Finance; Food Policies; Food Security; Gıda Güvenliği; Gıda Politikaları; Güvenlik Politikaları; İklimDeğişikliği; İktisadî Güvenlik; Kendi Kendine Yeterlilik OranıAnalizi; Maliye; Security Policies; Self-sufficiency RateAnalysis; Supply – Demand Balance Analysis; Sustainability; Sürdürülebilirlik; Tarım; Tarım Politikaları; Tarımsal Alanlar; Turkey; Türkiye; Wheat