Yerelin örgütlenmesinde ölçek surunu ve yerel büyüklük - Tenlik, Hasan (My University, 2003)
Bu gün dünyanın çoğu büyük yerleşim biriminde hava kirliliği, gürültü kirliliği, ulaşım sorunu gibi sorunların varlığından sıklıkla söz edilmektedir. Bunun yanında belli bir nüfus yoğunluğunun üzerinde insanlar arası sosyal ilişkilerin arzu edilen düzeyde olmadığı, zayıflayan sosyal bağların ise bir dizi sosyal problemlere yol açtığı vurgulanmaktadır. Ayrıca, alışılmamış derecede büyük yerleşim birimlerinde halkın katılımı ile ilgili diğer bir sorunun varlığına dikkat çekilmektedir. Buna karşılık, nüfus ve alan bakımından küçük yerleşim birimlerinde ise küçük ölçekte örgütlenmeden dolayı eğitim, sağlık, ulaşım gibi hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülememesinin yanında, mali yetersizlik, personel yetersizliği gibi sorunların varolduğu gözlenmektedir. Etkin olmayan, güçsüz bir yerel yönetim biriminin ise beraberinde özerklikle ilgili diğer bir sorunu getireceği açıktır. Belirtilen sorunların varlığı ise konu ile ilgili çoğu uzmanı yerel yönetim birimlerinde bir alt ve üst sınır ile ile optimum ölçü arayışı içerisine sokmakta, uygulamada da yeni kentler kurulması, sanayi siteler kurulması, nüfus yoğunluğunu azaltıcı tedbirler yöntemiyle yerel büyüklük sınırlandırılmaya, birleşme ve işbirliği yöntemi ile de yerel yönetim birimlerinin bir araya getirilmesi sağlanarak yerel yönetim birimlerinde ölçek büyümesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada, yerel yönetim birimlerinde alt ve üst sınır ile optimum ölçü ile ilgili görüşlere yer verilmiş, yerelin gerek küçük gerekse büyük ölçekte örgütlenmesinden kaynaklanan sorunlar ve belirtilen sorunların çözümü için getirilen öneriler ortaya konularak bütün bu anlatılanların bir analizi yapılmıştır. Ayrıca sosyal ilişkiler, katılım, etkinlik, yaşanabilirlik özelliği ve estetik açıdan yerel büyüklüğün ifade ettiği anlam üzerinde durulmuştur. Today in most of the bigger habitation unites of the world, we talk about the air pollution, noise pollution and transportation problems. We also emphasize that the social relations of the people are not at the desired level and that the weakened social connections bring about a series of social problems in the regions where the population is crowded. Moreover, in the extraordinary big habitation units, another problem is about the participation of the people. On the other hand, in the habitation units smaller in population and area, the services such as education, health care, transportation cannot be conducted efficiently due to the small-scale organization and the problems such as economical insufficiency and lack of personnel are also continuing. It is obvious that an inefficient, weak regional management unit will cause another problem about the autonomy. These problems lead many specialists concerning the issue to research an optimum size between a lower and upper limit in the regional management units. The regional size tries to be limited by building new cities, industrial cites, by precautions to stop the population growth as implementation. There is also studies to keep the regional management units together by unifying and cooperation method and thus to provide a growth in the scale. This study includes the opinions on the optimum size between the lower and upper limit in the regional management units, the problems resulting from the organizing of the local both in small and bigger scales and the recommendations to solve these problems are mentioned and an analyze on these issues is also done. Moreover, the social relations, participation, efficiency, the quality of comfort to live and the meaning of the regional size in respect of the aesthetic point of view are emphasized.
Keywords: Kamu Yönetimi; Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Toplum bilimleri; Yerel yönetim; Yerel Yönetimler