Vadeli işlemlere yönelik uluslararası finansal raporlama standartlarının Türkiye açısından değerlendirilmesi ve muhasebeleştirilmesi - Akgün, Ali İhsan (My University, 2007)
VADELİ İŞLEMLERE YÖNELİK ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ TÜRKİYE AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Küreselleşmeyle birlikte, finansal ve teknolojik alandaki gelişmeler, uluslararası yatırımların artmasını, sermayenin serbest dolaşımını ve bunun sonucunda ülkeler arasındaki ekonomik sınırların ortadan kalkmasını ve muhasebe alanındaki düzenlemelerin yeniden ele alınmasını gerekli kılmıştır. Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerde Uluslararası Finansal Raporlama Standartları(UFRS) ile uyumlu finansal tabloların hazırlanması; muhasebenin doğru, güvenilir ve karşılaştırılabilir bilgi üretmesi açısından özellikle uluslararası yatırımcılar ve finans kuruluşları açısından önem arzetmektedir. Bu çalışmada, Vadeli İşlemlere Yönelik Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ana hatlarıyla açıklanarak, sözkonusu standartların Türkiye açısından değerlendirilmesi ve muhasebeleştirilmesi ele alınmıştır. Çalışmada, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu, Finansal Muhasebe Standartları Kurulu ve Ülkemizdeki Türkiye Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’ndaki oluşturulma süreçleri ele alınmış ve standartlarla ilgili Türkiye’de uyumlaştırma çalışmaları incelenmiştir. Gelişmiş ülkelerde, vadeli işlemlerin muhasebeleştirilme ilke ve esaslarına ilişkin bazı rapor ve standartlar yayınlanmıştır. Bu düzenlemelerin başında, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu’nun yayınladığı IAS 32, IAS 39 ve IFRS 7 standartları gelmektedir. Türkiye’de ise sözkonusu uluslararası finansal raporlama standartlarına yakınsama yönünde, Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) ve Türkiye Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu(TMUDESK) olmak üzere çalışmalar yapılmaktadır. 1994 yılında kurulan TMUDESK, Türkiye’de uluslararası finansal raporlama standartlarıyla uyumlu Türkiye finansal raporlama standartları geliştirmek üzere 41 adet standart yayınlamıştır. Sözü edilen standartlardan, vadeli işlemlere yönelik olanları TMS 32, TMS 39 ve TFRS 7 olarak adlandırılmaktadır. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları(UFRS), vadeli işlemler, değerlendirme ve muhasebeleştirme, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu(IASB), Türkiye Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu(TMUDESK) VII

ASSESTMENTS OF INTERNATIONAL FINANCIAL REPORT STANDARDS FROM TURKEY’S PERSPECTIVE AND BOOKRECORDING TOWARDS DERIVATIVES TRANSACTIONS It has been needed towards to review the regulations of accounting area as to globalisiation, increase of ınternational investments and capital circulation and these result destruction of financial boundries between nations. On the business enterprises operating in Turkey preparing financial statements in compliance with International Financial Report Standards(IFRS) is generating reliable, correct and comparable information, especially very important for ınternational investigator and financial institutions. In this study, disclosuring basis of towards financial instruments of IFRS, perspective and bookrecording in Turkey are stated by reporting standards. In this study, the standards making process in International Accounting Standards Boards, Financial Accounting Standards Boards and Accounting and Auditing Standards Boards of Turkey is taken up and harmonization works with related in Turkey are studied. In devoloped countries, some various reports and standards related to the fundamental principles and basis of accounting for derivatives transactions in associates have been published. Initially to these arrangements, is the International Accounting Standards Boards’s has been published Financial Instruments: Disclosure and Presentation(IAS 32), Financial Instruments: Recognition and Measurements(IAS 39), Financial Instruments: Disclosure (IFRS 7). In Turkey, the harmonization of International Financial Reports Standards in question by related organizations especially by Capital Markets Board(SPK) and Accounting and Auditing Standards Boards of Turkey(TMUDESK). TMUDESK was established in 1994 to devoleope Turkey Financial Report Standards(TFRS) in Turkey in compliance with IFRS has so far published 41 TFRS. At the standards which have been mentioned towards derivatives transactions are implied as TMS 32, TMS 39 and TFRS 7. International Financial Reporting Standards(IFRS), derivatives transaction, perspective and bookrecording, International Accounting Standars Board(IASB), Accounting and Auditing Standards Boards of Turkey(TMUDESK).
Keywords: Finansal Raporlama; Muhasebe_Denetim; Muhasebe_Standartlar; Vadeli İşlemler