Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri askeri ilişkileri (1945-1991) - Hüsem, Selim (My University, 2024)
II. Dünya Savaşı, Türk dış politikasında önemli bir kırılmayı beraberinde getirmiştir. Cumhuriyetin kurucu kadroları Osmanlı Devleti'nin çöküş sürecinin zihinlerde oluşturduğu düşünce nedeniyle dış yardımlara temkinli yaklaşmıştır. Ancak II. Dünya Savaşı sonrası artan SSCB tehlikesi ordunun hızla modernizasyonu ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Savaş sonrası Batı bloğuna yakın duran Türkiye için bu modernizasyonu sağlayabilecek en önemli destek Amerika Birleşk Devletleri'nden gelmişti. 1947 yılında Truman Doktrini ile ivme kazanan ilişkiler, birden çok buhranı atlatmış olsa da taraflar bir ortak paydada buluşmayı başarmışlardı. Dönem dönem yaşanan hadiseler nedeniyle temalar değişse de ikili ilişkilerin ana konusu Sovyet, Rus tehdidi olmuştur. Bu çalışmada iki devletin ilişkilerini etkileyen hadiseler, tarafların politikalarıyla birlikte değerlendirilmiştir. Neticede hadiseler sebep, sonuç ilişkileriyle ve birbirini etkileyen unsurların analizleriyle incelenmiştir. Çalışmanın amacı yarım asra yakın süren Soğuk Savaş yıllarında Türkiye ve ABD'nin güvenlik endişeleri etrafında şekillenen ilişkilerinin incelenmesidir.

The Second World War brought an important break in Turkish foreign policy. The founding cadres of the Republic were cautious about foreign aid, remembering the mistakes made during the collapse of the Ottoman Empire. However, the growing threat from the USSR after World War II created the need for rapid modernization of the army. For Turkey, which was close to the Western bloc after the war, the most important support for this modernization came from the United States of America. In 1947, the relationship gained momentum with the Truman Doctrine, and although it went through several crises, the parties managed to find common ground. Although the issues changed due to the events that took place from time to time, the main issue of bilateral relations was the Soviet and Russian threat. This study evaluates the events that affected the relations between the two states along with the policies of the parties. As a result, the events are analyzed through the relations of cause and effect and the analysis of the factors influencing each other. The aim of the study is to analyze the relations between Turkey and the United States, which were shaped by security concerns during the Cold War years that lasted almost half a century.
Keywords: Alliance; Amerika Birleşik Devletleri; Arms Trade; Askeri ilişkiler; Cold War; Güvenlik; İttifak; Military Affairs; Military relations; Security; Silah Ticareti; Soğuk Savaş; Turkey; Türkiye; United States