Tekstil işletmelerinde maliyet oluşumu ve muhasebe organizasyonu - Ak, Mert (My University, 2000)
Türk Tekstil sektörü, özellikle 1980'li yıllardan sonra ülkemizin adeta lokomotifi haline gelmiş bulunmaktadır. Tabi bununla birlikte birçok sorunuda beraberinde getirmiştir. Bu sorunların en büyüğü hammadde ve işçilik maliyetlerinin sektördeki işletmelere getirmiş olduğu külfettir. Çalışmamız sekiz bölümden meydana gelmekte olup, son bölümde uygulama yer almaktadır. Birinci bölümde Türk Tekstil sektörünün tarihçesine değinilmiş olup, Ar-Ge çalışmalarının önemi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise, işletmelerin üretim süreçleri boyunca yapmış oldukları işlemleri anlatan kısa tanımlama ve açıklamalarda bulunulmuştur.(Örneğin; pamuklu üretim yapan işletmelerde hammadde olarak pamuğun alınıp, mamul halini alıncaya kadar geçen evreler gibi) Üçüncü bölümde konunun muhasebe bilimi açısından tanımı yapıldıktan sonra maliyet, harcama ve gider kavramları üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde bütün bu gerçekleştirilen üretim faaliyetleri sonucu oluşan rakamsal ifadelerin muhasebe tekniği açısından hangi hesaplarda, ne şekilde, beşinci bölümde de bu kayıtların nasıl bir sistem içinde tutulabileceğine ait yöntemlere yer verilmiştir. Altıncı bölüme gelindiğinde üretim sürecinin can damarını oluşturan İlk Madde ve Malzeme Giderleri, Direkt İşçilik Giderleri, Genel Üretim Giderleri çeşitli şekil ve tablolar yardımı ile ayrıntılı olarak ele alınmış olup devamında faaliyet giderlerini oluşturan Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri, Genel Yönetim Giderleri ve Finansman Giderleri incelenmiş olup, aynı zamanda bu giderler Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri ve muhasebe kayıtları açısından ayrıca ele alınmıştır. Son bölümde ise sektördeki firmaların muhasebe kayıtlarını nasıl bir organizasyon içinde yapabilecekleri konusu işlenmiştir.

Tukısh textıle Industry has become the leader of the Turkısh Economy especially after 1980's. As a result of this growth in the sector, some organisational problems occured most important of which was to take the outgoings under control. The portion of the material manpower costs among the total outgoing factors of the companies should be examined at first stage in means of establishing this control mechanims. This thesis consists of 8 sections. The final part is completely practise. In the first section, you can see a brief history of the Turkish textıle Industry and the importance of Search&Development activities in the sector. In the followıng section, we have provided with general information about the production period of textile manufacturers with short description and explanations (for example, how cotton turns out to be a final product when it is a raw material at the beginning). In the third section, we defined the issue from the view of accounting science and we have given the definitions of cost, expense and outgoing. The forth section follows with the techniques of how and under which accounts to classify the numerical results of these production activities and in line with these explanations, in section five, we pointed out the system in which all these accounts can be followed. In part six, you can find the main factors of production which are first material costs, direct manpower costs and general production outgoings defind with the assistance of tables and graphics. This is followed by the analyses of marketing, sales and distribution costs managerial&financial costs. We also examined these costs under the offical announcements and filing systems. And finally in the last part, we explained how the manufacturers in the sector can organise their accounting system supported by practical examples.
Keywords: Maliyet muhasebesi; Şirketler_Muhasebe