Sürdürülebilir çevresel muhasebe ve Türk bankacılık sistemi perspektifinden incelenmesi - Aygen, Hakan (My University, 2013)
evre, Çevre Muhasebesi, Sürdürülebilirlik ÖZET SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRESEL MUHASEBE VE TÜRK BANKACILIK SİSTEMİ PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ Günümüzün liberal global ekonomik düzeni ve ileri bilişim teknolojileri insan ve doğa ilişkilerinde farklı etkiler yaratmaktadırlar. İnsanoğlu hem giderek daha fazla tüketme eğilimindedir hem teknolojinin de desteğiyle tüketimini çeşitlendirme gayreti göstermektedir. Bu gelişmeler giderek daha fazla doğal kaynak kullanılmasına neden olmaktadır. Kaynakların sınırlı olmasıyla nüfus ve tüketimin artma eğilimi arasındaki fiziksel çelişki ise bizi sürdürülebilirlik problemiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Bu problemin çözüm sürecinde firma yönetimleri için etkili kontrol ve planlama araçlarından birisi de muhasebe bilgi sistemidir. Muhasebe bilgi sisteminde zamanla uzmanlaşmaya gidilmiş ve önemine istinaden çevre muhasebesi kavramı doğmuştur. Çevresel muhasebe bilgi teknolojileri ve araştırma geliştirme gibi farklı disiplinlerle sürekli etkileşim halindedir. Bu nedenle verimlilik ve sürdürülebilirlik adına bir kontrol ve planlama aracı gibi kullanılabileceği fikri giderek yayılmaktadır. Çevre muhasebesinin yaygınlaşması ve etkin kullanımı için ilgili uygulamaların bir muhasebe standartı formatında düzenlenmesi gerektiği ve ayrıca finans kuruluşlarının yönlendirici gücünden de yararlanmak gerekebileceği düşünülmektedir. Tez çalışmasında her iki konuyla da ilgili öneriler yer almaktadır. Çevre muhasebesiyle ilgili bilincin ükemizdeki düzeyini anlamak amacıyla bir saha çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışma sonuçları bir bilincin var olduğu ama bunun henüz bilimsel bir disipline ulaşmadığı sonucunu göstermektedir. Key Words: Environment; Environmental Accounting,Sustainability

SUSTAINABLE ENVIRONMENTAL ACCOUNTING AND AN ANALYSE FROM TURKISH BANKING SYSTEM PERSPECTIVE Today's liberal global economic system and advanced information technologies have different effects on human and nature relationships. Human kind is consuming increasingly more while making efforts to diversify their consumption, with the help of the technology. These changes bring about an increase in use of the natural resources. Physical contradiction between limited resources and the tendency of increase of the population and consumption make us inevitably face the problem of sustainability. Accounting information system is one of the efficient controlling and planning tools for company managements for the solution of this problem. In time, specialization occurred in accounting information system and the concept of environmental accounting was born due to its importance. Environmental accounting is constantly in interaction with various disciplines such as information technologies and research and development. Therefore, the idea that it can be used as a controlling and planning tool for the sake of efficiency and sustainability is becoming increasingly prevalent. It is believed that relevant applications must be arranged in form of an accounting standard format and that the directing power of the finance institutions must be made use of in order to make use of and render prevalent environmental accounting. In this dissertation there are recommendations on both aspects. A field study was held in order to understand the scope of the awareness in our country in relation to environmental accounting. Results of the study held indicate that a scientific discipline is not yet in place although there is a certain awareness.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Çevre Denetimi; Çevre Ekonomisi; Çevre Politikası; Muhasebe; Sürdürülebilirlik; Türkiye