Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat - Sarıkaya, Hüseyin (My University, 2019)
Bir hukuk devletinde devlet faaliyetlerinden kaynaklanan zararların devlet tarafından karşılanması esaslı bir unsurdur. Ceza muhakemesi bir suç işlendiğine dair şüphenin kesin hükümle giderilmesine hizmet eder. Ceza muhakemesinde temel amaç maddi gerçekliğe ulaşmaktır. Bununla birlikte kişinin hak ve özgürlüklerine hukuka aykırı müdahale edilmemelidir. Şayet muhakeme makamları verdikleri kararlarla veya yaptıkları işlemlerle kişilerin temel özgürlüklerinin zedelenmesine sebep verirlerse oluşan zararın karşılanması gerekir. Türk Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 141 v.d. maddelerinde düzenlenen koruma tedbirleri nedeniyle tazminat hükümleri bu hususu düzenlemektedir. Bu tezde ceza muhakemesi hukukunda koruma tedbirleri nedeniyle tazminata ilişkin temel özellikler incelenecektir. Çalışmanın sonunda ise bir takım eleştiri ve görüşlere yer verilmektedir.

In a state of law, compensation for damages caused by state activities is a fundamantel element. Criminal proceedings serve to remedy the suspicion that a crime by definite judgment. The main purpose of criminal procedure is to reach material fact. However, unlawful inerference to the rights and freedoms of the person should be avoided. If the judicial authorities give cause for damaging the fundamental freedoms of the persons with their decisions or their actions, the dameges should be compensate. The regulations of compensation due to measures of protectıon in the 141 and the following articles of Turkish Criminal Procedure Code regulated this provisions. In this thesis, the main features of compensaiton due to measures of protection in criminal law procedure will be examined. At the end of the study, a number of criticism and opinions are given.
Keywords: Ceza Muhakemesi Hukuku; Compensaiton Due to Measures of Protection; Koruma Tedbirleri; Koruma Tedbirleri Nedeniyle Tazminat Criminal Procedure Law; Protection Measures