Türk basınında son dönem İsrail ilişkileri: mavi marmara olayı - Kızılyılan, Hülya (My University, 2012)
Sabah, Zaman ve Cumhuriyet gazeteleri örneğinde yapılan çalışmada Mavi Marmara Olayı haberlerinde gerçekliğin yeniden inşası sürecinde, haber yapmada hangi değerlerin ön plana çıkartıldığı, haberi belirleyen unsurların neler olduğu, haber yapım sürecinde ideoloji etkeni, söylem analizi yöntemi kullanılarak ifade edilmeye çalışılmıştır. Teorik yaklaşım ve metodolojinin açıklanmasından sonra, konu ile ilgili olarak Türk-İsrail İlişkileri genel hatları ile tarihsel bir çerçevede sunulmuş, ilişkilerin tarihsel gelişimi üzerinde durulmuş, ilişkiler üzerindeki etkenler tanımlanmaya çalışılmıştır. İdeoloji, söylem, haber, medya ve devlet, haber değeri gibi kavramlar tanımlanmış, aralarındaki benzerlikler ve bağlantılar üzerinde durulmuştur. Söylem analizi yöntemi kullanılarak Türk-İsrail ilişkilerinin tarihsel gelişimi ışığında son dönem türk basınında Türk-İsrail İlişkileri ve Mavi Marmara Olayı ilgili üç gazetede haber yapımında ideoloji etkeni göz önünde bulundurularak analiz edilmiş ve elde edilen sonuçlar sonuç bölümünde belirtilmiştir. Haber, İdeoloji, söylem analizi, medya, söylem, haber değeri

In this study carried out by taking Sabah, Zaman and Cumhuriyet newspapers as a basis, the news related to Mavi Marmara Incident are tried to be discussed from different points of view by using discourse analysis method. In this context, the following issues are defined in terms of the process that has the skill to reshape the norm of reality: what kind of values are given priority in making news, what the determining elements of the news are and what kind of a role the ideology factor plays in the process of making news. Following the explanation of the theoretical approach and methodology of the study, in relation to the subject matter the Turkish-Israel relations are presented in a historical framework, the historical developments of the relations are dwelled on and the factors concerning the relations are tried to be determined. In addition, the concepts like ideology, discourse, news, media, state and news value are first defined and then the similarities and the connections between them are studied in details. In the light of historical developments of Turkish-Israel relations, Mavi Marmara Incident which has taken a good many place in the recent Turkish print media, has been analyzed in three different newspapers by making use of discourse analysis method together with taking the ideology factor into consideration in making news. Finally the outcomes obtained from the study are opened to debate in the conclusion. Key Words: News, ideology, discourse analysis, media, discourse and news value.
Keywords: Basın_İsrail; Siyaset ve Yönetim