Yatırım indirimi ve cam sanayii uygulaması - Semiz, Ahmet (My University, 2002)
Bu yüksek lisans tezinin konusu Yatırım İndirimi ve Cam Sanayii Uygulaması dır. Amacı yatırımlarla ilgili teşvikler ve bu teşviklerden yatırım indiriminin, teorik açıdan incelendikten sonra pratikte Cam Sanayii uygulaması ele alınarak karşılaşılan problemleri ve çözüm yollarına ulaşmayı amaçlamaktadır. Çalışmamızda teşvik çeşitlerinden yatırım indirimi ve cam sanayiindeki uygulamasını inceleyeceğiz. Sekiz bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde yatırım ve teşvik ile ilgili genel kavramlar yer almıştır. İkinci bölümde Dünyadaki ve Türkiye'deki teşvik uygulamaları ve Türk vergi kanunlarında yer alan teşvikler incelenmiştir. Üçüncü bölümde yatırım teşvik belgesinin tanımı,içeriği,alma koşulları,müracaatı,vize ve tadil işlemleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde yatırım indiriminin tanımı ve amacı,yatırım indiriminin yasal dayanağı ve yatırım indiriminin etkileri incelenmiştir. Beşinci bölümde teşvik belgeli yatırımlarda yatırım indiriminde ; yatırım indiriminden yararlanacak olanlar,yararlanma şartları,yatırım indirimi konusu ve oranı, yatırım indiriminin başlangıcı ve uygulama süresi,yatırım indirimi tutarının hesaplanması, yatırım indiriminde endeksleme,öngörülen yatırım indirimi,geçici vergi uygulaması,vergi tevkifatı ve aktif değerlerin satış veya devri halinde yatırım indirimi uygulaması ele alınmıştır. Altıncı bölümde teşvik belgesiz yatırımlarda yatırım indiriminde yatırım indiriminden yararlanma şartları,yatırım yapıldıktan sonra yapılacak işlemler incelenmiştir. Yedinci bölümde yatırım indirimi ile ilgili diğer konular ve sekizinci bölümde ise cam sanayiinde yatırım,yatırımların takibi ve muhasebe kayıtları ele alınmıştı This doctoral thesis deals with the Investment Discount and Glass Industry Applications. The study aims to examine the subsidies with respect to the investments and after evaluating the investment discount in terms of theory, which is one of these subsidies, it will deal with Glass Industry applications in practice and the problems encountered, and will try to provide solutions. We will examine investment discount and its application in glass industry in this study. The first chapter of the study will be about the general concepts about investments and subsidy, which consists of eight chapters. The second chapter will related about the subsidy applications in the world and in Turkey and the subsidies in the Turkish tax codes will be studied. The third chapter will define the subsidy documents, its content, qualification requirements, applications, visa and alteration procedures. The fourth chapter will give the definition of the investment discount and its purpose, legal grounds for investment discount and the affects of investment discount. In the fifth chapter, with respect to the investment discount in investments with subsidy documents, we will be defining who would be entitled to investment discount; requirements for entitlement, the subject of the investment discount and investment rate, the beginning of investment discount and application period, calculation of the amount of investment discount, temporary taw application, tax halting and investment discount in the sales or transfer of active assets. The sixth chapter will deal with requirements to be entitled to investment discount with respect to investments without subsidy documents and the procedures to be carried out after the investment. The seventh chapter will be about investment discount and other related subjects and the eight chapter will discuss investments in glass industry, monitoring the investments and financial records.
Keywords: Yatırımlar