Dimer diamin içeren poliimid köpüklerin sentezi ve karakterizasyonu - Pirhashemi, Melika (My University, 2021)
Yapılan araştırmalara göre literatürde, yüksek termal kararlık ve yüksek mekanik dayanıklık gibi üstün özelliklere sahip ve biyobazlı poliimid köpük bulunmamaktadır. Bu tezde amacımız biyobazlı özelliği arttırılmış poliimid köpükler sentezi gerçekleştirilip, su ve hekzan absorbsiyonu, yoğunluk, yanmazlık testi ve mekanik dayanıklık testleri uygulayıp sonuçları incelemektır. Böylece, sentez aşamalarında dianhidrit, polimerik izosiyanat ile diğer katkılar birleşerek izosorbid esaslı poliimid köpük sentezi gerçekleştirilecektir. Köpük formunda sentezlenecek olan poliimidlerin biyobazlı özelliğini geliştirmek için yağ asidi dimer diamini kullanılarak farklı kompozisiyonlar hazırlanacaktır. Sentezlenecek olan poliimid köpüklerin hafif oluşları, ısı ve ses yalıtım özellikleri ve yanmaz oluşları nedeniyle, uzay ve havacılık sektöründe, askeri malzemelerde, ısı geçirmez malzemelerde ve buzdolabı kenarlarında kullanılmaya uygun malzemelerdir.

According to recent investigations, there are no biobased polyimide foam with superior characteristics such as high thermal stability and high mechanic strength. In this thesis, we planned to synthesis polyimide foams with advanced biobased characteristics and investigate features of foams regarding to water- hexane absorption test, density test, non combustibility test and mechanic stability test. In this regard, we synthesis poliimid foams by combining dianhydride, polymeric isocyanate and other additives together. In order to improve the biobased property of foam form polyimides, different compositions will be prepared using fatty acid dimer diamine. Polyimide foams are suitable materials in order to use in aerospace and aviation industries, millitary materials, heat proof materials and refrigerator sides due to their lightness, heat and sound insulation and non combustibility properties.
Keywords: Chemistry; Dimer Diamin; Kimya; Poliimid Köpük Dimer Diamin; Polimerler; Polyimide Foam; Polymers