Multipar gebelerde sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasının doğum ağrısı ve konfora etkisi - Ballıkaya, Çiğdem (My University, 2025)
Multipar gebelerde sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasının doğum ağrısı ve konfora etkisi Amaç: Multipar gebelerde sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasının doğum ağrısı ve konforuna etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Eylül 2023 - Haziran 2024 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin doğum kliniğinde bakım alan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 80 multipar gebenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Gebeler randomizasyon yöntemi ile iki gruba (40 deneysel-sanal gerçeklik, 40 kontrol) ayrılmıştır. Veriler “Kişisel Bilgi Formu”, “Vizüel Analog Skala”, “Doğum Konfor Ölçeği” ve “Doğum Memnuniyet Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Deney grubundaki hamile kadınlara sanal gerçeklik gözlükleri ile bir video izletildi. Bulgular: Grubun yaş ortalaması 28,18±4,25 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması ise 27,55±3,43 yıldı (p>0,05). Sosyo-demografik, obstetrik ve mevcut gebelik özellikleri, maternal vital bulgular, fetal kalp hızı ve yenidoğanın Apgar skorları gruplarda benzerdi. Gruplar arasında “Görsel Analog Skala”, “Doğum Konfor Ölçeği” ve “Doğum Memnuniyet Ölçeği”puanları açısından anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Deney grubundaki gebelerin doğumun aktif fazında daha az ağrı algıladıkları, doğum konforu ve memnuniyet puanlarının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu ve aradaki farkın anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0,05). Sonuçlar: Sanal gerçeklik gözlüğü uygulaması hamile kadınlarda doğum ağrısını azaltmış, doğum konforunu ve memnuniyetini artırmıştır. Doğum sırasında ağrıyı azaltmak, doğum konforunu ve memnuniyetini artırmak için sanal gerçeklik gözlüğü kullanımı önerilmektedir.

The effect of virtual reality glasses application on labor pain and comfort in multiparous pregnant women Objective: This study was conducted to determine the effect of virtual reality headset use on labor pain and comfort in multiparous pregnant women.Materials and Methods: The study was conducted with the participation of a total of 80 multiparous pregnant women who received care in the maternity clinic of a university hospital between September 2023 and June 2024 and met the inclusion criteria. Pregnant women were divided into two groups (40 experimental-virtual reality, 40 control) by randomization method. Data were collected using “Personal Information Form”, “Visual Analog Scale”, “Birth Comfort Scale” and “Birth Satisfaction Scale”. Pregnant women in the experimental group were shown a video with virtual reality goggles.Results: The mean age of the group was 28.18±4.25 years and the mean age of the control group was 27.55±3.43 years (p>0.05). Socio-demographic, obstetric and current pregnancy characteristics, maternal vital signs, fetal heart rate and Apgar scores of the newborn were similar in the groups. A significant difference was found between the groups in terms of “Visual Analog Scale”, “Birth Comfort Scale” and “Birth Satisfaction Scale” scores (p<0.05). It was found that pregnant women in the experimental group perceived less pain in the active phase of labor, their labor comfort and satisfaction scores were higher than the control group and the difference was significant (p<0.05).Conclusion: Virtual reality goggle application reduced labor pain and increased labor comfort and satisfaction in pregnant women. The use of virtual reality goggles is recommended to reduce pain during labor and increase labor comfort and satisfaction.
The effect of virtual reality glasses application on labor pain and comfort in multiparous pregnant women
Keywords: birth comfort; birth satisfaction; Doğum ağrısı; Doğum hemşireliği; doğum konforu; doğum memnuniyeti Virtual reality headset; Gebelik, Çoğul; Labor pain; Obstetric nursing; Pregnancy, Multiple; Sanal gerçeklik; Sanal gerçeklik gözlüğü; Virtual reality