Okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 5-6 yaş çocuklarının ve öğretmenlerinin oyun ve etkinlik arasında fark olup olmadığına ilişkin görüşlerinin incelenmesi - Atılmış, Dilan Tosun (My University, 2021)
Her çocuk doğumdan itibaren dünyayı merak etmeye ve önce kendini, sonra sosyal çevresini keşfetmeye başlar. Bu keşif ve araştırmada en sık kullanılan yöntemlerden biri de oyundur. Çocuklar oyun yoluyla çevredeki nesneleri tanır ve anlar, duygu ve düşüncelerini de dış dünyaya aktarırlar. Çocukların tüm alanlardaki gelişiminde önemli bir yeri olan oyun, çocukların, özellikle de okul öncesi dönem çocuklarının en önemli ihtiyacı ve vazgeçilmezidir. Eğitimcilere göre çocukların eğitiminde en etkili yöntem oyundur. Çocuk yaşam için gerekli olan bilgi, beceri, tutum vb. şeyleri oyun içinde kendiliğinden öğrenir; insanlarla ilişkiler, konuşma, yardımlaşma, bilgi edinme, alışkanlık, tecrübe kazanma, yaşamdaki rolleri anlama becerilerini oyun içinde kavrar ve benimser.Oyun yanısıra ‘etkinlik’ de okul öncesinde yer alan bir kavramdır. Etkinlik; okul öncesi dönemde çocukların öğrenme sürecini hızlandırmak, gelişimlerini desteklemek, yeteneklerini ortaya çıkarmak ve okula hazırlamak için uygulanan çalışmaların tamamıdır. Etkinlik; öğretim kazanımlarını gerçekleştirmeye yönelik, çevresel özellikler ile çocuğun ilgi ve gereksinimlerinin dikkate alındığı, çocukların öğrenmede aktif olduğu, sonunda da bilgiye ulaştığı, bilgiyi tanzim ettiği bir öğrenme-öğretme sürecidir. Etkinlik çeşitleri; okuma-yazmaya hazırlık, drama, müzik, hareket, oyun, fen, Türkçe, sanat, matematik ve alan gezileri şeklindedir.Bu araştırmanın amacı; bir okul öncesi eğitim kurumunda yapılan eğitim faaliyetlerini okul öncesi öğretmenlerinin ve 5-6 yaş çocuklarının oyun ve etkinlik olarak ayırıp ayırmadıklarının, ayrımı neye göre yaptıklarının belirlenmesidir. Tarama modelinde ve nitel desende yapılmış bu çalışmada veriler görüşme yoluyla 50 öğretmen ve 100 çocuktan toplanmıştır. Çalışma grubundaki öğretmenlere uygulanmak üzere hazırlanmış olan görüşme formu oyun ve etkinliğe ilişkin 10 açık uçlu sorudan oluşmaktadır. Ayrıca öğretmenlerin demografik özelliklerine ilişkin de üç kapalı uçlu soru sorulmuştur. Çalışma grubundaki çocuklara uygulanmak üzere hazırlanmış olan görüşme formu oyun ve etkinlikle ilgili 8 fotoğrafa ilişkin açık uçlu sorudan oluşmaktadır. Dört fotoğrafta çocuklar etkinlik yapmakta, dört fotoğrafta ise oyun oynamaktadır. Hem etkinlik hem de oyun fotoğraflarının birinde çocuklar yerde oturmaktadır ve yalnızdır, birinde çocuklar yerde oturmaktadır ve yanlarında öğretmenleri vardır, bir diğerinde çocuklar masa başındadır ve yalnızdır, birinde de çocuklar masa başındadır ve yanlarında öğretmenleri vardır. Çocuklara “bu fotoğraftaki çocuklar oyun mu oynuyor, etkinlik mi yapıyor diye sorulmuş; verdikleri yanıtın nedeni de irdelenmiştir.Öğretmenlerden ve çocuklardan elde edilen verilere içerik analizi uygulanmış, yanıtlar kategorileştirilerek frekansları hesaplanmış ve tablolar halinde sunulmuştur. Araştırma bulgularına göre 50 okul öncesi öğretmeninden 37’si “oyun ve etkinlik arasında fark vardır” yanıtını vermiştir. Bu öğretmenlere “ikisi arasında nasıl fark vardır?” diye sorulmuş, öğretmenlerin çoğunun verdiği yanıtlar ‘oyun eğlencelidir’ ve ‘etkinlik amaçlı ve planlıdır’ kategorilerinde toplanmıştır. Çocukların tamamına yakını kendilerine gösterilen her fotoğrafta oyun mu oynandığı etkinlik mi yapıldığı konusunda doğru cevap vermişlerdir. Niye böyle düşündükleri konusunda verdikleri yanıtlar ağırlıklı olarak ‘oyuncak var’ ve ‘materyal var’ kategorilerinde toplanmıştır.

Every child starts to wonder about the world, firstly explore itself and then explore the social circle starting from the moment of birth. This exploration and inquisition involve one of the most frequently used method, which is game. Children are able to recognize and understand objects around the environment and express their emotions and thoughts with the use of game. The game, which has an important part in every area of child development, is the most important necessity for children and especially for the pre-school children. Game is the most effective method in the minds of educators. The children autonomously learn about information, ability and attitude features, which are essential for life during their involvement with the game. Children grasp and adopt skills such as human affairs, cooperation, habits, gaining experience with the use of game.‘Activity’ is another notion, beside the game, which is part of the pre-school education. Activity notion is the entire process of preparing student for the school during the pre-school by accelerating learning process, supporting their development and revealing their abilities. Activity is the learning-teaching process where children are respected with their requirement and able to organize and access information with their active involvement in the learning aimed at the realization of learning outcomes. Activity types are; preparation for literacy, drama, music, movement, game, science, Turkish, art, math and field trips.The purpose of this study is the determination of a possible differentiation and the way of differentiation of training action as game and activity among teachers who are in a pre-school institution. In this study, which is performed in survey model and qualitative design, the data are collected through the face-to-face interviews with 50 teachers and 100 children. Interview form, which is formed for teacher who are in the study group, consists of 10 open-ended questions related to game and activity. There are also 3 close-ended questions related to the demographic features of teachers. Interview form, which is formed to apply to children in study group, consists of open-ended questions which are related to 8 pictures of game and activity. 4 pictures are showing activities and 4 pictures are showing games. One picture from game group and one picture from activity group are showing children who are sitting on the floor and alone. One picture is showing children while sitting and they have their teacher nearby. Another picture is showing children who are sitting in front of a desk and alone. Another picture is showing children who are sitting in front of a desk and they have their teacher nearby. Children are asked with the question of “Are these children in this photo playing games or doing activities?” and the reason for the answers are studied in this research.The data collected from teachers and children were applied to content analysis, the answers were categorized, calculated and presented with tables. Research findings shows that 37 pre-school teachers out of 50 have answered with “there is a difference between game and activity.” These teachers were asked about the difference between game and activity. The majority of answers of teachers were categorized into two perspectives. One viewed “game is fun” and the other viewed “activity is for purpose.” Almost every child answered correctly when they were showed whether there is a game or activity in the picture. Their reasoning for these answers were mostly categorized into two as “there is toy” and “there is material.”
Views of preschool children aged between 5-6 and their teachers regarding on the difference between play and activity
Keywords: 5-6 Children; 5-6 Çocuklar; Activity; Etkinlik; Okul öncesi çocuklar; Okul öncesi öğretim; Okul öncesi öğretmenleri; Oyun; Öğretmen Game; Preschool children; Preschool teachers; Preschool teaching; Teacher