Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınıf öğretmenlerinin ilkokul rehberlik uzmanının görevleri konusunda bilinçlilik düzeyleri - Bozkurt, Yönem (My University, 1998)
Bu araştırmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki sınıf öğretmenlerinin ilkokul rehberlik uzmanlarının görevleri konusunda bilinçlilik düzeylerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırma rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin tanıtılması ve önemi, problem, ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular ve yorum,

, sonuç ve öneriler olmak üzere altı bölüm altında toplanmaktadır. Araştırmada, gerekli verileri toplamak üzere araştırmacı tarafından bir anket formu geliştirilmiştir. Ankette, sınıf öğretmenlerinin kişisel bilgilerini içeren 7 soru ve ilkokul rehber uzmanların görev tanımlamalarını içeren 40 madde yer almıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, sınıf öğretmenlerinin ağırlıklı görüşleri dikkate alındığında; sınav zamanlarında gözcülük yapma; okul binasını, okul yönetimini, kurallarını ve ders dışı etkinlikleri tanıtma çalışmaları yapma; okul yöneticilerine, okulun işleriyle ilgili olarak ihtiyaç duyduğu konularda yardımcı olma; tenefüslerde nöbet tutma; öğrenmede sınıfın gerisinde kalan öğrencileri rehberlik servisine alarak sınıfın ahengini koruma; çocuğun ruh sağlığını direkt ilgilendiren anne-baba anlaşmazlıklarını çözümleme, gerektiğinde aile terapisi yapma; okulun eğitim-öğretim işlerinin aksamaması için gerektiğinde boş geçen derslere girme dışındaki maddelerde tanımlanan işleri rehberlik uzmanının görevleri arasında görmektedirler. Sınıf öğretmenlerinin okuttukları sınıfla, rehber öğretmenin görevlerine yönelik görüşleri arasında hiçbir manidar ilişki bulunamamıştır. Bunun da sebebi olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilkokullarında, sınıf öğretmenlerinin her yıl aynı sınıfı okutmamaları ve bu konudaki görüşlerinin kolayca değişen görüşler olmadığından kaynaklandığı söylenebilir. Sınıf öğretmenlerinin hizmet içi eğitim kursuna katılma durumları ile rehberlik uzmanı, öğretmenlere çocukların bazı problemlerinin farkına varma ve anlamada yardımcı olmalıdır görüşüne katılma dereceleri arasında manidar bir ilişki saptanmıştır. Sınıf öğretmenlerinin hizmet içi eğitim kursuna katılanları da katılmayanları da büyük ölçüde bu görüşe katılmaktadırlar. Bu görevi rehberlik uzmanının görevi olarak algılamaktadırlar SUMMARY The purpose of this study was to determine the conciousness levels of the Turkish Republic of Northern Cyprus elementary school teachers about the duties of the elementary school concellors. The random sample consisted of 200 elementary school teachers residing in TRNC. According to the elementary school teachers, monitoring the exam; making introductions about the school building, the school administrations, the rules and the social activities; helping the school administrators about school works when they need; playground duty; helping a student who is at the lowest level in the class; to solve the parent problems which directly effects the student's lessons psychology; teach nonguidance classes were not included in the duties of the school counsellors. When the teachers were asked for the duties of the counsellors, their thoughts about them did not change whatever they were first class or the other class teachers. The teachers who joined to the in-service courses were more conscious about the duties of the counsellors. Most of the teachers agreed that, the counsellors should help the teachers for noticing and understanding of the students problems. They perceived these duties as the responsibilities of the counsellors. Also these duties included as the responsibilities of the counsellors in the literature.
Keywords: Eğitim; İlk öğretim; ÖĞRETMENLER; REHBERLİK, ÖĞRETİMDE