Türkiye'de sosyal hayatta sekülerleşme ve göstergeleri - Cansız, Abdülkadir (My University, 2017)
Ülke tarihimizde birçok farklı kırılma dönemleri olmakla beraber 2. Dünya savaşının akabinde yenidünya düzeni kurulmuş ve Türkiye'de 1946 yılı itibariyle bu sisteme entegre edilmiştir. 1950 Demokrat Partiyle başlayan ve 1983 Turgut Özal'ın Anavatan Partisi iktidarıyla devam eden ve nihayet 2000'li yıllar, ülke tarihinde kırılma ve değişim yılları olmuştur. 2002 ve sonrasındaki siyasi gelişmeler ve muhafazakâr temelli iktidar partisinin Anadolu halkına yaklaşarak onlara iktidarın imkânlarını sunmasıyla birlikte, sosyal ve kültürel hayatta dünyevileşme yönünde değişiklikler gözlemlenmeye başlanmıştır. Bizim bu çalışmada asıl üzerinde durmaya çalıştığımız nokta, siyasi alandaki değişiklikler ve yeni politikalarla birlikte, Türkiye'de asıl unsur olarak değerlendirdiğimiz geleneksel Anadolu kültür ve anlayışıyla yetiştirilmiş muhafazakâr kesimdir. Bu zümrenin toplumsal ve siyasi sahadaki etkinliğinin artmasıyla birlikte, sosyalizasyon sürecinde, dini anlaması ve anlamlandırması konusunda değişiklikler gözlemlenmiş ve bu değişikliklerin üzerinde durularak ele alınması gerekliliği düşünülmüştür. Bu tezde, sosyal hayatta meydana gelen sekülerleşme eğilimleri, siyasî, sosyo-kültürel, hukukî ve eğitim açılarından tarihi süreci de dikkate alınarak göstergeleriyle birlikte incelemeye çalışılmıştır.

The history of our country was founded many different break periods but with 2 new world order in the aftermath of World War II and by the year 1946, Turkey has been integrated into this system. It started with the 1950 Democratic Party and continued with the Motherland Party of Turgut Özal in 1983, and finally the years of 2000 and years have been years of break and change in the history of the country. With the political developments in 2002 and after and the conservative ruling party approaching the Anatolian people and offering them the possibility of power, changes in secularization in social and cultural life have begun to be observed. Our present study we try to focus on the main point, with the changes and new policies in the political arena, conservatives are grown with traditional Anatolian culture and understanding we consider to be the main factor in Turkey. Along with the increase in social and political influence of this zebras, changes in religious meaning and meaning have been observed in the socialization process and it has been considered necessary to focus on these changes. In this thesis, the tendencies of secularization, which took place in social life, were tried to be examined together with their representatives taking into account the historical process from political, socio-cultural, legal and educational perspectives.
Keywords: Devlet ve din; Din; Felsefe; Modernization; Modernleşme; Sekülerizm; Sekülerleşme; Tarih; Turkey; Türkiye; Türkiye Secularization