STEM eğitimi almış öğretmenlerin stem öz yeterliliklerinin ve uygulamalarında teknoloji ve mühendislik entegrasyonu açısından yaşadıkları sorunların belirlenmesi - Değirmenci, Samet (My University, 2020)
Araştırmanın amacı, Türkiye’de STEM eğitiminin yeterince yaygınlaşamamasında öğretmenlerin STEM eğitimi uygulamalarında karşılaştıkları sorunların nedenlerini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda, öğretmenlerin STEM uygulamaları öz yeterlilikleri ile eğitimde teknoloji kullanımı öz yeterlilikleri ve teknoloji kullanımı kaygıları arasında ilişki olup olmadığı belirlenmiş, STEM eğitimi konusunda almış oldukları eğitimler öğretmen bakış açısından değerlendirilmiştir. Araştırmada ayrıca, öğretmenlerin STEM uygulamalarında teknoloji ve mühendislik disiplinleri entegrasyonunda yaşadıkları sorunlar ile STEM öğretmen öz yeterlilikleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının da belirlenmesi hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra, STEM eğitimlerinin daha başarılı uygulanabilmesi için öğretmenlerin önerileri alınarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Araştırma örneklemini 122 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama süresince, karma metodun yakınsayan paralel araştırma deseni kullanılarak eşit öneme sahip olan nitel ve nicel veriler eş zamanlı olarak toplanmıştır. Araştırmada; STEM Uygulamaları Öğretmen Öz Yeterlilik Ölçeği, Eğitimde Teknoloji Kullanımı Öz Yeterlilik Ölçeği ve kişisel demografik özellikleri içeren kişisel bilgi formundan elde edilen nicel bulgular, STEM Öğretmen görüş formunda yer alan açık uçlu sorulara verilen yanıtlardan elde edilen nitel bulgularla desteklenmiştir. Öğretmenlere ölçeklerin ve anket formlarının yer aldığı Elektronik Formlar internet üzerinden ve fotokopi kağıtları elden dağıtılarak verilerin toplanması sağlanmıştır. Araştırmada, nicel verilerin analizinde IBM SPSS Statics 22 kullanılmış, STEM uygulamaları öğretmen öz yeterliliklerinin demografik özelliklere göre anlamlı farklılık olup olmadığı bağımsız örneklem T-testi ve ANOVA (Tukey) testleri uygulanarak analiz edilmiştir. Ayrıca STEM uygulamaları öğretmen öz yeterlilikleriyle eğitimde teknoloji kullanımı öz yeterlilikleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Nitel verilerin analizinde açık uçlu sorulara verilen yanıtlar için içerik analizleri gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler çerçevelendirilerek kodlar oluşturulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır: Öğretmenlerin STEM uygulamaları öz yeterlilikleri ortalamanın üzerinde olduğu; STEM uygulamaları öğretmen öz yeterliliklerinin cinsiyet ve öğretmenlik görev sürelerine göre anlamlı bir farklılık olmadığı; buna karşın eğitim düzeyleri, branş ve aldıkları STEM eğitimi sayılarına göre ise anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin STEM uygulamaları öz yeterliliklerinin eğitimde teknoloji kullanımı öz yeterliliklerine göre orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu, STEM öz yeterliliklerinin eğitimde teknoloji kullanımı kaygılarına göre orta düzeyde negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Almış oldukları STEM eğitimi doğrultusunda öğrencilere rehberlik etme konusunda teknoloji ve mühendislik disiplinlerinde kendilerini kısmen yeterli hissettiklerini, öğretmenlerin STEM uygulamalarını planlarken en çok yetersiz hissettikleri konunun mühendislik süreci yönetimi olduğunu belirttikleri görülmüştür. Aldıkları STEM eğitimlerinin yetersiz olduğunu, bu eğitimlerin en önemli eksiği olarak teorik ağırlıklı eğitimler verilerek uygulamaya az yer verilmesini belirtmişlerdir. Öğretmenler STEM uygulamalarında en fazla Web 2.0 araçlarını kullanarak teknolojiyi entegre ettikleri belirlenmiştir. STEM uygulamalarında mühendislik entegrasyonunu ise en fazla Mühendislik Tasarım süreçlerini, farklı modeller (5E modeli,7E modeli vs.) kullanıp uygulamalarda rehberlik ederek yaptıkları belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin STEM uygulamalarında teknoloji ve mühendisliği entegre ederken en çok bireysel planladıkları görülmüştür. STEM uygulamaları sırasında teknoloji ve mühendisliğin kullanımı açısından karşılaşılan en önemli sorunun maddi ve ekonomik yetersizlikler nedeniyle teknolojik araç gereç temini yapılamaması olarak belirtilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yarısından fazlası okullarındaki teknik alt yapı ve donanımının yetersiz olduğunu belirtmiştir. Sonuç olarak; STEM uygulamalarını derslerde daha etkili hale getirmek için öğretmenlerin öz yeterliklerini daha da artıracak çalışmalar başlatılmalıdır. Teknoloji ve mühendislik disiplinlerinin entegrasyonunda karşılaşılan sorunları en aza indirmek için STEM öğretmen eğitimleri yıl boyunca düzenli olarak (modüller halinde) uzmanlar tarafından verilmelidir. STEM eğitim yaklaşımının başarılı bir şekilde uygulanması için devlet gerekli ekonomik yatırımları yaparak teknik altyapı ve maddi sorunlarını gidermesi gerekmektedir.

The aim of the research is sufficiently widespread in Turkey of failing to STEM education is to identify the problems’ causes faced by teachers in STEM education practices. According to the aim, It has been identified whether there is a relationship between teachers' STEM practices self-efficacy and technology use self-efficacy and technology use anxieties, the trainings they received on STEM education were evaluated from the perspective of teachers. The research also aims to determine whether there is a significant relationship between the problems experienced by teachers in the integration of technology and engineering disciplines in STEM practices and STEM teacher self-efficacy. In addition, it was aimed to evaluate the teachers by taking the suggestions of the teachers for the successful implementation of STEM trainings.The sample of the study consists of 122 teachers. During the data collection, the convergent parallel research design of the mixed method was used. For quantitative findings in the research; “STEM Applications Teacher Self-Efficacy Scale”, “A Self-Efficacy Scale Of Technology Usage In Education” and “Personal Information Form” were used. “STEM Teacher Opinion Form” was used for qualitative findings. Scales and survey forms in Electronic Forms and photocopy papers filled by teachers. So data collected in this way. In the research, IBM SPSS Statics 22 program was used in the analysis of quantitative data, and were applied independent samples T-test and ANOVA (Tukey) tests. Also whether STEM applications have a meaningful relationship between teacher self-efficacy and technology use self-efficacy in education, was used Pearson Correlation Analysis. In the analysis of qualitative data, content analyses were performed for the answers given to open-ended questions. The obtained data was framed and codes were formed. The findings of the study are as follows: STEM applications of teachers' self-efficacy averages, is above avarages. There is no significant difference in STEM practices according to gender and tenure of instructiveness of teacher self-efficacy. However, there was a significant difference in terms of education level, branch and number of STEM trainings. Teachers' STEM applications self-efficacy is a moderate positive meaningful relation to technology use self-efficacy in education. STEM self-efficacy is moderately negatively related to the use of technology in education. Teacher said “Engineering process management” which teachers feel most inadequate when planning STEM applications. The teachers stated that their STEM trainings were inadequate. As the most important deficiency of the trainings, theoretical weighted training should be given less practice. Teachers most often use Web 2.0 tools to integrate technology into STEM applications. It is determined that teachers use engineering models in STEM applications mostly using Engineering Design processes, different models (5E model, 7E model, etc.) and guiding the applications. In addition teachers often integrate technology and engineering into STEM applications while mostly individual plans. The most important problem faced by the teachers in terms of the use of technology and engineering in STEM applications was stated as the lack of supply of technological equipment due to financial and economic deficiencies. More than half of the teachers stated that their technical infrastructure and equipment are insufficient in their schools. Teachers say that they feel partially competent in technology and engineering disciplines to guide students. As a result; In order to make STEM applications more effective in lessons, studies that will further increase teachers' self-efficacy should be initiated. STEM teacher trainings should be extended over a longer period of time (as modules) throughout the year by experts (academician ext.) to minimize the problems experienced in the integration of technology and engineering disciplines. For the successful implementation of the STEM education approach, the state should make the necessary economic investments. Also technical infrastructure and material problems need to be remedied by state.
Keywords: Bilgisayar; Computer; Education; Eğitim; Öğrenim ve öğretim; STEM Education; STEM Efficacy; STEM Eğitimi; STEM Engineering Integration; STEM Mühendislik Entegrasyonu; STEM Öğretmen Eğitimi; STEM Öz yeterlilik; STEM Teacher Education; STEM Technology Integration; STEM Teknoloji Entegrasyonu; Study and teaching