Kanserde Genetik Üstü (Epigenetik) Mekanizmalar - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Kanser hücreleri yaşamlarını devam ettirebilmek ve saldırganlık özelliklerini geliştirebilmek için birçok farklı mekanizma kullanırlar. Bu mekanizmalar arasında genetik değişimler detaylı ve yoğun olarak çalışılmakta olsa da bu farklılıkların yanı sıra genetik üstü (epigenetik) mekanizmaların kanser gelişim sürecine katkıları göz ardı edilmemelidir. Bu yazının amacı kanser biyolojisinde ortaya konmuş genetik üstü mekanizmaların özetlenmesidir. Derlemede kanserde genetik üstü mekanizmalar tek tek ele alınacaktır. Genetik üstü mekanizmalar arasında gen ve protein düzeyinde alternatif kırpılma, deoksiribonükleik asit (DNA) veya kromatin yapı modifikasyonları, ribonükleik asit (RNA) interferans, posttranslasyonel modifikasyonlar ve protein/protein etkileşimlerindeki anormallikler ön plana çıkmaktadır ve gen ifadesi bu mekanizmalar ile değişebilmektedir. Kansere sebep olan bu farklılıkların bilinmesi erken moleküler tanı testlerinin, hedefe yönelik tedavi stratejilerinin ve moleküler prognostik markerların (belirteçlerin) geliştirilmesini mümkün kılmaktadır. Genetik üstü mekanizmalar kanser biyolojisinde önemli rol oynarlar.

Cancer cells use many different mechanisms to survive and improve their properties of aggression. Of these, genetic alterations are studied in detail and intensively but the contribution of different epigenetic mechanisms to cancer development should not be ignored. In this review, epigenetic mechanisms will be discussed individually. Among the mechanisms, alternative splicing at the level of protein and gene, modifications of deoxyribonucleic acid (DNA) or chromatin structure, ribonucleic acid (RNA) interference, posttranslational modifications and protein/protein interaction abnormalities come to the fore and gene expression could be changed by these mechanisms. Knowledge of these cancer-causing mechanisms enables the development of early molecular diagnostic tests, targeted therapies and prognostic markers. Epigenetic mechanisms play important roles in cancer biology.
Epigenetic Mechanisms in Cancer
Keywords: Genetik ve Kalıtım; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji