Acinetobacter aumannii'de kolistine direnç gelişiminin antibiyotik duyarlılık profili üzerine etkisi - Ayaş, Mehmet Ramazan (My University, 2014)
Acinetobacter Baumannii'de Kolistine Direnç Gelişiminin Antibiyotik Duyarlılık Profili Üzerine Etkisiı Amaç: Çoklu ilaç dirençli Acinetobacter baumanni kökenlerinde, kolistin direnci gelişimi ile diğer antibiyotiklere karşı sergilenen direnç profilindeki değişimlerin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Yoğun bakım ünitesinde yatan hastalardan izole edilen ve aynı hastaya ait ardışık Acinetobacter baumanni kökenleri taranarak kolistine duyarlı ve dirençli saptananlar seçildi. Sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile kolistin minimum inhibitör konsantrasyonları (MİK) saptandı. Kökenlere Rep-PCR yapılarak aynı klona ait olan kökenler belirlendi. Klonal ilişkili saptanan kökenlerde, sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile imipenem, meropenem, seftazidim, sefepim, piperasilin, piperasilin-tazobaktam, seftriakson, sefotaksim, ampisilin-sulbaktam, siprofloksasin, levofloksasin, gentamisin, amikasin, tobramisin, trimetoprim-sülfometaksazol MİK değerleri saptandı. Daha sonra kolistin direnci varlığı ile diğer antibiyotiklere ait MİK değerleri arasındaki ilişki yorumlandı. Bulgular: Toplam 57 A.baumannii kökeninin %67'si (n:38) kolistine dirençli, %33'ü (n:19) kolistine duyarlı bulundu. Kolistine karşı değişen direnç fenotipi gösteren (önce kolistine duyarlı sonra dirençli olarak saptanan, veya tersi) on hastaya ait toplam 37 köken klonal ilişki açısından incelendi. Sekiz hastada aynı genotipe sahip olan duyarlı ve dirençli kökenler saptandı. Bu kökenlerde yapılan sıvı mikrodilüsyon testlerinde elde edilen MİK değişimlerinde; kolistine direnç kazanan kökenlerde, çalışılan 15 antibiyotiğin 13'üne ait MİK düzeylerinin azaldığı, kolistin direncini kaybeden kökenlerde ise çalışılan 15 antibiyotiğin 11'ine ait MİK düzeylerinin yükseldiği gözlendi. Sonuç: Bu veriler ışığında, A.baumannii kökenlerinde kolistin direncindeki değişimin diğer antibiyotiklere karşı duyarlılığı da etkilediği belirlenmiştir. Bu tür kökenlerde son seçenek ilaç kabul edilen kolistine karşı direnç gelişimi durumunda; diğer antibiyotiklerin kullanım açısından tekrar değerlendirilmesini gerektirmektedir. Çalışmamızın, benzer kökenlerde yapılacak daha geniş çaplı çalışmalar için bir ilk basamak oluşturacağına inanıyoruz. Anahtar Sözcükler: Acinetobacter baumannii, antibiyotik, kolistin, direnç.

The Effect of Development of Colistin Resistance inAcinetobacter baumannii onAntibiotic Susceptibility Profile Aim: Determination of the change in antibiotic resistance profiles related with colistin resistance development in multidrug resistant Acinetobacter baumannii isolates is aimed. Material and Methods: Consecutive isolates belonging to the same patient from intensive care unit are scanned and their colistin susceptible/ resistant ones are chosen. Colistin minimum inhibitor concentrations (MIC) are detected using broth microdilution method. Rep-PCR is used to determinate the clonal relationship. MIC values of antibiotics; including imipenem, meropenem, ceftazidime, cefepime, piperacillin, piperacillin-tazobactam, ceftriaxone, cefotaxime, ampicillin/ sulbactam, ciprofloxacin, levofloxacin, gentamicin, amikacin, tobramycin, trimethoprim/ sulfamethoxazole are detected. The linkage between colistin resistance and other antibiotic MIC values are interpreted. Results: Among 57 A.baumannii isolates, 67 % (n: 38) of the strains are found to be resistant to colistin while 33 % (n: 19) are susceptible. Thirty seven isolates from 10 patients with changing colistin resistance profiles (from susceptible to resistant and vice versa) are investigated for clonal relationship and isolates from 8 patients were found to be clonally related. Broth microdilution showed that the isolates which became resistant to colistin had lower MICs for 13 of 15 antibiotics; while the isolates which became susceptible to colistin had higher MICs for 11 of 15 antibiotics. Conclusion: Our data indicates that the change in colistin MIC values affects susceptibility to other antibiotics in A.baumannii isolates. The resistance development for colistin which is the last choice of treatment necessitates the re-evaluation of antibiotic usage. We think that our study will set a pattern to further studies which will have expanded collection of similar isolates. Key words: Acinetobacter baumannii, antibiotic, colitsin, resistance.
Keywords: Acinetobacter Baumannii; Antibiyotik Direnci; Bakteriler; Enfeksiyon Hastalıkları; Tıbbi Mikrobiyoloji