Kelam açısından Kur’an okumanın anlam ve önemi - Küpeli, Burhan (My University, 2003)
Kelâm Açısından Kur'ân Okumanın Anlam ve Önemi isimli tezimizde Kelâm İlmi penceresinden Kur'ân okumanın anlamını belirlemeye çalıştık. Kur'ân kelimesinin etimolojisi yapılarak başladığımız giriş bölümünde araştırmamızın maksadını teşkil eden okumanın mahiyetine ışık tutacak ve ideal bir okumaya ulaşmak için gerekli ön şartları kısaca belirlemeye çalışılmıştır.Birinci bölümde, Kur'ân okuma ile ilgili Kur'ân'da geçen kavramlar ile yine anlayarak okumayı netice verecek düşünme boyutlu bir okumaya yönelik Kur'ânî kavramlar işlemeye çalışılmış.Tezin asıl mihverinin sergilendiği ikinci yani son bölümde ise Kur'ân'ı anlayarak okumanın yöntemlerinden bahsedilmiş, bu yöntemler, Klasik ve Yeni Yöntemler olarak iki kategoride incelenmiştir. Yeni yöntemlerin daha bir ağırlık kazandığı bu bölümde semantik, hermenötik metotları ile tarihsel yaklaşımlara değinilmiş yine bu çerçevede Kur'ân'ın bütünselliği işlenerek metnî ve hitâbî okuyuş ayrımına giderek kutsal hitaba muhatap oluş keyfiyeti incelenmiştir. Kur'ân okumanın ana hedefleri başlığı altında da okunan Kur'ân'ın îmânî, amelî, ahlâkî ve ictimâî sahadaki tezâhürleri işlenerek Kur'ân'ın idealize ettiği ferdî ve toplumsal yaşantıya ışık tutulmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme yapılmış Kur'ân okumanın anlamı sonuçları itibariyle ortaya konulmuştur. In this thesis I have dealt with the issue of Reading and Understanding the Quran from the perspective of Kalam. In the introduction I have examined etymological structure of the word Quran as well as pointing out the aim of this research. I have sought the possibility of determining the conditions of ideal reading and adequate understanding of the Quran. In the first chapter of this thesis, I have examined the concepts, which are related with reading and understanding of the Quran. On the other hand we have investigated a Quranic way through which one can discover several dimensions of the meaning of the Quran. In the second chapter, I have pointed out two different methods of reading and understanding of the Quran. One is classical the other is a modern one. In the context of modern methods, I have examined particularly semantic as well as hermeneutic ways of interpretations. In the context of classical method I have dealt with textual readings (metnî) as well as personal (hitabî) readings. In the Basic tasks of proper reading of the Quran I have brought out the social, ethical, spiritual as well as religious consequences of proper readings. Hence I have realised that the Quran has illuminated personal as well as public life of the Muslims.
Keywords: Din; İslam Dini; İslamiyet; Tefsir ve tefsir ilmi