Şirket birleşmeleri ve başarı koşulları - Pazar, Kazım (My University, 2002)
Bu çalışmada işletmelerin dışsal büyüme stratejilerinden birisi olan şirket birleşmeleri ve başarı koşulları üzerinde durulmuştur. İşletmelerin faaliyetlerini genişletip büyümelerini sağlamak, ulusal ya da uluslararası boyutta faaliyet göstermek için tercih edebilecekleri stratejilerden birisi olan birleşme (merger) iki ya da daha fazla işletmenin faaliyetlerini ortak yürütmek için bir araya gelmesi ile ortaya çıkan bir olgudur. Bu çalışmanın birinci bölümünde şirket birleşmelerinin tanımı ve işletmeler açısından önemi üzerinde durulmuştur. Şirketler dört değişik biçimde birleşebilmektedirler. Bunlar; yatay (horizantal) birleşme, dikey (vertical) birleşme, ortak merkezli (congeneric) birleşme ve dördüncü birleşme biçimi ise kümeli (conglomerata) birleşmelerdir. Tezin ikinci bölümünde yukarıda belirtilen birleşme biçimleri ve nedenleri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Yine bu bölümde şirketleri birleşmeye iten nedenlerden olan; ölçek ekonomisinden yararlanma, finanslama kolaylığı, vergi avantajlarından yararlanma, teknolojik nedenler, riskleri azaltma, pazar payını artırma ve yeni pazarlara girebilme konularında bilgiler sunulmuştur. Daha sonraki bölümlerde ise birleşme süreci ve birleşme şartlarını belirleye In this study it has been stayed on mergers and their success factors which is one of the external growing strategies of administrations. Merger; which is one of the strategies of administrations to expand their activities and grow up and to act in a national and international dimension, is a fact which exist when two or more administrations come together to act common. In first section of this study it has been stayed on mergers' definition and importance of it for administrations. Companies could merge in four different ways. These are; horizontal merger, vertical merger, common core mergers and conglomerata merger. In the second section of the thesis merger types and their reasons that are determined overhead have been explained detailedly. Again in this section it has been given informations about reasons that force companies to merge as; to benefit from measure economy, easiness of finance, to benefit from tax advantages, technological reasons, to lessen the risks, to increase the market portion and to be able to enter to new markets. In the following sections merger process and factors that determine the merger conditions have been explained. In the last section of the survey some factors that affect the success of mergers have been explained and by doing inquiry working with the managers who have applied merger strategy, the influence degrees of these factors on success have been determined.
Keywords: Şirketler