Türk sinemasında bağımsızlık anlayışı ve temsilcileri - Sivas, Ala (My University, 2007)
TÜRK SİNEMASINDA BAĞIMSIZLIK ANLAYIŞI VE TEMSİLCİLERİ Sinema, ilk gösterimlerin yapıldığı 1895 yılından on beş sene sonra bir endüstri koluna dönüşmüştür. Sinema tarihindeki ilk bağımsız duruşlar ise 10’lu ve 20’li yıllarda sektöre egemen olan büyük stüdyolara alternatif olarak kurulan küçük stüdyolarla görülmüştür. Günümüzde bağımsız sinema kavramı yalnızca ekonomik açıdan stüdyo sisteminin dışında kalmak anlamına gelmemektedir. 90’lı yıllardan itibaren dünya sinemasında bağımsız film kavramı giderek tartışmalı bir konuma sürüklenmiştir. Bağımsız sinema kavramının günümüzde ekonomik kriterlerin yanı sıra, anlatımsal, seyretme ilişkileri ve ideolojik açılardan pratikleri de içermesi öngörülmektedir. Bu çalışmada 90’lı yıllardan günümüze Türk Sineması’nda yaşanan endüstriyel değişimler irdelenmiş ve bu değişimlerin kaçınılmaz sonucu olarak gelişen bağımsız sinema tartışmalarına yer verilmiştir. 90’lı yılların Türk sinema ortamında ortaya çıkan bağımsızlık anlayışı, bağımsız sinema kavramının günümüzde öngörülen pratikleri çerçevesinde açıklanmış, bu anlayışın temsilcileri belirlenmiş ve onların izledikleri bağımsızlık yaklaşımları yine bağımsız sinemanın içermesi öngörülen pratikleri çerçevesinde değerlendirilmiştir.

CONCEPTION OF INDEPENDENCE IN TURKISH CINEMA AND ITS REPRESENTATIVES Art of cinema was born in 1895 with the first short projections. After fifteen years it became an industry. The conception of independence came on the scene with foundation of minor studios against majors in 10’s and 20’s. Recently, the concept of “indepedent film” doesn’t mean only producing out of studio system. After 90’s this concept has been changed and become disputatious. Today, independent cinema contains some criterions like industrial, narrative, spectacular and ideological. In this study we referred to the industrial changes of Turkish Cinema after 90’s and also referred to some discussions of independent film as result of those industrial changes. Then we explained the conception of independence, which has come on the scene after 90’s in Turkish Cinema; we designated its representatives and their approaches of independence with four criterions of independent cinema.
Keywords: Bağımsız Sinema; Bağımsızlık_Sinema; Sinema_Türkiye_Tarih