Üniversite öğrencilerinin evlilik beklentisi, mükemmeliyetçilik algısı ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Özçelik, Elif (My University, 2025)
Üniversite öğrencilerinin evlilik beklentisi, mükemmeliyetçilik algısı ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin evlilik beklentileri ile mükemmeliyetçilik algıları ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca öğrencilerin çeşitli demografik değişkenlere göre (cinsiyet, romantik ilişki durumu, algılanan anne-baba tutumu, sosyoekonomik düzey ve öğrenim görülen sınıf) evlilik beklentileri, mutluluk düzeyleri ve mükemmeliyetçilik algılarının anlamlı şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı da araştırılmıştır. Çalışmada nicel araştırma türünde ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerin farklı bölümlerinde öğrenim gören 474’ü (%76,8) kadın, 143’ü (%23,2) erkek olmak üzere toplam 617 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler Evlilik Beklentisi Ölçeği, Frost Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ile Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu aracılığıyla toplanmıştır. Ayrıca, katılımcılara ait demografik bilgilerin elde edilmesi amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma bulguları, üniversite öğrencilerinin mükemmeliyetçilik düzeyleri ile evlilik beklentileri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle mükemmeliyetçiliğin kişisel standartlar, ailesel beklentiler ve düzen boyutları ile evlilik beklentisi arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler saptanmıştır. Buna karşılık, hata yapma endişesi, aileden gelen eleştiriler ve yaptığından emin olamama boyutları ile evlilik beklentisi arasında negatif yönlü fakat istatistiksel olarak anlamlı olmayan ilişkiler belirlenmiştir. Öğrencilerin evlilik beklentileri ile mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuç, öğrencilerin mutluluk düzeyleri arttıkça evlilikten beklentilerinin de anlamlı biçimde yükseldiğini göstermektedir. Bununla birlikte, üniversite öğrencilerinin mutluluk düzeylerinin, evlilik beklentileri üzerinde anlamlı bir yordayıcı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulguları, üniversite öğrencilerinin mükemmeliyetçilik algılarının evlilik beklentilerini yordamada etkili olduğunu göstermektedir. Özellikle kişisel standartlar, düzen arayışı ve yaptığından emin olamama alt boyutlarının, öğrencilerin evlilikten beklentilerini belirlemede önemli bir rol oynadığı görülmüştür. Buna karşılık, hata yapma kaygısı, ailesel beklentiler ve aileden gelen eleştirilerin evlilik beklentilerini yordamada anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Öğrencilerin evlilik beklentisi puanlarının aile tutumları ve romantik ilişki durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği ancak cinsiyet, sosyoekonomik düzey ve öğrenim görülen sınıf değişkenlerine göre anlamlı bir farkın bulunmadığı tespit edilmiştir.

Examining the relationship between university students’ marital expectations, perceived perfectionism, and levels of happiness The purpose of this study is to examine the relationship between university students' expectations of marriage and their perceptions of perfectionism and levels of happiness. It also investigates whether students' marriage expectations, happiness levels, and perceptions of perfectionism differ significantly according to various demographic variables (gender, romantic relationship status, perceived parental attitude, socioeconomic status, and grade of study). The study used a quantitative research type with a correlational survey model. The sample group of the study consisted of a total of 617 university students, 474 (76.8%) of whom were female and 143 (23.2%) of whom were male, studying in different departments at various universities in Türkiye. Data were collected using the Marriage Expectation Scale, the Frost Multidimensional Perfectionism Scale, and the Oxford Happiness Scale Short Form. In addition, a Personal Information Form prepared by the researcher was used to obtain demographic information about the participants. The research findings revealed a positive and significant relationship between university students' levels of perfectionism and their marriage expectations. In particular, meaningful and positive relationships were found between perfectionism's personal standards, family expectations, and order dimensions and marriage expectations. In contrast, negative but statistically insignificant relationships were found between marriage expectations and the dimensions of fear of making mistakes, criticism from family, and uncertainty about one's actions. A positive and significant relationship was found between students' marriage expectations and their levels of happiness. This result shows that as students' levels of happiness increase, their expectations of marriage also rise significantly. However, it was determined that university students' happiness levels have a significant predictive effect on their expectations of marriage. The research findings show that university students' perceptions of perfectionism are effective in predicting their expectations of marriage. In particular, the sub-dimensions of personal standards, search for order, and uncertainty about one's actions were found to play an important role in determining students' expectations of marriage. In contrast, fear of making mistakes, family expectations, and criticism from family members were not found to have a significant effect on predicting expectations of marriage. It was found that students' marriage expectation scores showed statistically significant differences according to family attitudes and romantic relationship status variables; however, no significant difference was found according to gender, socioeconomic level, and grade level variables.
Examining the relationship between university students’ marital expectations, perceived perfectionism, and levels of happiness
Keywords: Evlilik; Evlilik beklentisi; Happiness; Interpersonal relations; Kişilerarası ilişkiler; Marriage; Mutluluk Marital Expectations; Mükemmeliyetçilik; Mükemmeliyetçilik algısı; Özgüven; Perfectionism; Self-confidence