Causes and consequences of the highly skilled migration from Turkey to Germany : 2014 - 2019 - Bölerek, Hazal (My University, 2021)
Bu tez 2014 yılından beri artan Türkiye’den Almanya’ya yüksek vasıflı emek göçününnedenlerini ve sonuçlarını analiz etmek amacını taşımaktadır. Yeni oluşan ve hala devam ettiğigözlemlenen göç hareketi üzerine literatürde sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Var olançalışmalar da yeni göç hareketinin neden ve sonuçlarını kapsamlı bir şekildedeğerlendirmemektedir. Bu nedenle, bu araştırma ile literatürdeki tartışmalara katkı sunmakamaçlanmaktadır. Çalışma, yüksek vasıflı insanların göç sebeplerini, onları iten ve çeken faktörleraltında incelemekte ve sonuçlarını göç edenler, Türkiye ve Almanya’daki koşullar üzerinden ayrıayrı değerlendirmektedir. Araştırma kapsamında, Almanya’ya göç etmiş ve yakın zamandaAlmanya’ya göç etmeyi planlayan yüksek vasıflı kişilerle Şubat – Haziran 2020 tarihleri arasında35 röportaj gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda temel itici faktörler Türkiye’deki siyasigelişmeler, eğitimde eşitsizlik, düşük eğitim kalitesi, kötü çalışma koşulları, kısıtlı kariyerimkanları, ve kısıtlı kişisel alan olarak belirlenmiştir. Nitelikli emeği Almanya’ya çeken temelfaktörler ise yüksek kalitede hayat standartları ve Türkiye’ye coğrafi yakınlığıdır. Göçünsonuçlarının değerlendirmesinde ise yeni göçmenlerin Türk diasporasından ve ev sahibitoplumdan ayrışarak yeni bir topluluk oluşturduğu gözlemlenmiştir. Oluşan topluluğun ülkelereolan bağlarına bakarak, bu insan hareketliliği Türkiye için bir kayıp Almanya için ise bir kazançolarak belirlenmiştir.

This study aims to analyze the causes and consequences of the Turkish highly skilled migrationto Germany that has accelerated since 2014. It questions the motivations of migration as push andpull factors and evaluates the results for the highly skilled migrants, Turkey, and Germany. Toachieve this goal, 35 interviews were conducted with highly skilled migrants and potentialmigrants between February and June 2020. The findings demonstrated that the main push factorsfor the migrants are political problems, unequal education opportunities, low quality of education,bad working conditions, limited career paths, and limited personal space. On the other hand, themain pull factors were detected as Germany’s high quality of life standards and geographicalproximity to Turkey. The evaluation of the results shows the formation of the new Turkishcommunity in Germany. This community’s ties with countries show that this migration currentlyconstitutes a loss of human capital for Turkey. On the other hand, it is determined as a brain gainfor Germany.
Keywords: (Yüksek) Vasıflı Emek Göçü; Almanya; Beyin Göçü Highly Skilled Migration; Brain Drain; BrainGain; Emigration and immigration; Germany; Göç ve göçmenlik; Migration from Turkey to Germany; Turkey; Türkiye; Türkiye’den Almanya’ya Göç