Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında modüler öğretim sisteminin bilişim teknolojileri alanında uygulaması ve öğretmen, öğrenci açısından değerlendirilmesi - Sert, Özay (My University, 2007)
Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarında Modüler Öğretim Sisteminin Bilişim Teknolojileri Alanında Uygulaması ve Öğretmen, Öğrenci Açısından Değerlendirilmesi Gelişmiş ülkelerde uygulanan sanayi politikaları incelendiğinde istikrarlı bir mesleki eğitim altyapısının varlığı dikkati çeker. Buna karşın özellikle gelişmekte olan ülkelerde mesleki eğitim sisteminin ihtiyacı doğrultusundaki kamu yatırımlarının temin edilememesi, eğitimin maddi sorumluluğunun özel sektörle paylaşılamaması ve işgücü niteliklerinin uluslar arası normları taşıyacak şekilde organize edilememesi, eğitimsel anlamda ciddi mesleki kaygıların oluşmasını sağlamıştır. Bu süreç içindeki hızlı teknolojik gelişmeler ve eğitim kurumu, çalışan, işveren talebi döngüsü gelişmiş ülkelerin lehine stratejik imkânlar sunmuştur. Az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin yeni teknolojileri mevcut imkânlarıyla transfer ederek karşılamaya çalışması, mesleki sistemin cevap veremediği kalifiye eleman talebi nedeniyle, ürün-kalite-tüketici tercihi basamaklarının aşılması mümkün olamamıştır. Bu değişim sürecinde geleneksel mesleki eğitim sistemleri de değişime uğramıştır. (Alkan, C., Doğan, H., Sezgin, İ. 2001). Eğitim sonucu edinilen bilgi, beceri, alışkanlık, tutum ve değerlerin mevcut ihtiyaçları karşılamada olduğu kadar, gelecekte karşılaşılabilecek sorunları çözebilme özelliğini taşıması gerekmektedir (Özbek, 2004: IX). Günümüz toplumlarının sorunları nitelikleri yönünden dünden farklıdır. Yarın da bu günden farklı olacaktır. Bu farklılıklar yeni gelişmeleri beraberinde getirmektedir. (MEGEP-Uygulama kılavuzu (öğretim programları ve modüler öğretim)). Çağdaş teknolojiyi yakalamak, hatta ona yön verebilmek için, mesleki teknik eğitimin yetiştireceği kişilere yaratıcılık, problem çözme ve bilgi donanımını el becerisi ile birlikte kullanma yeteneklerinin kazandırılması gerekmektedir. Bu bağlamda öğrencilere ilgi, istek ve yeteneklerine uygun alan ve dalda eğitim ve öğretim imkânı sağlanması, sektörel gelişme ve taleplerin öğretim programlarına yansıtılması amacıyla meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarında modüler program esasına dayalı eğitim ve öğretime başlanmıştır. Modüler öğretim sisteminin amacı, öğrencilerin mezun olduktan sonra kolay istihdam edilmeleri için gerekli bilgi ve becerinin kazanmalarını sağlamaktır. Öğretmenler açısından ise teknolojik gelişmeleri takip edip, sürekli kendilerini yenilemelerini ve öğrenci merkezli eğitim ile istihdam edilebilir öğrenciler yetiştirilmesini sağlamaktır. Modüler öğretim sistemi, öğrencilerin yeterli bilgi ve beceriyi elde etmeleri açısından son derece önemlidir. Modüler öğretim sisteminin uygulamasının belirlenen hedefler doğrultusunda gerçekleşebilmesi açısından öğretmenlerin ve öğrencilerin sistemini nasıl değerlendirdiklerinin belirlenmesi gerekmektedir.Bu sebeple bu çalışma modüler öğretim sisteminin değerlendirilmesi çalışması yapılmıştır Araştırma için anket çalışmalarına başlanılmadan önce, literatür taraması yapılarak mevcut durum ve uyulması gereken yönetmelikler belirlenmiştir. Mesleki eğitim, Avrupa birliği ve eğitim, yeterlilikler çerçevesi ve mesleki yeterlilik kurumu, geleneksel b-ve modüler öğretim sistemleri araştırılmıştır. Tüm bu literatür taramasının ardından öğrenci ve öğretmenlerin sistemi değerlendirmelerine yönelik anket soruları oluşturulmuş, bu anketler çeşitli okullarda 492 adet öğrenci ve 132 adet öğretmene uygulanmıştır. Araştırmada anketlerde yer alan sorular beşli likert türü ölçekle değerlendirilmiş. Likert türü ölçekte, “Hiç, Az, Kısmen, Oldukça, Tamamen” seçenekleri kullanılmıştır. Ölçekte en düşük sayısal değer 1, en yüksek sayısal değer ise 5’tir. Uygulanan anketlerin SPSS (Statistical Packet Social Sciences) programında istatistikleri çıkartılmış ve değerlendirmelere ilişkin belli sonuçlar elde edilmiştir.

Application of the Modular Training Systems in Information Technologies Area and Evaluation of These Systems via the Teachers and the Students in the Secondary VET Institutions When industrial policies are studied carefully in the developed countries, existence of a stable Vocational Education and Training (VET) infrastructure attracts attention. On the other hand; impossibility of ensuring state investments in parallel with the VET system requirements, impossibility of sharing the finance costs of the education with private sector institutions, and impossibility of organization of the workforce qualifications with international norms were especially caused to establish serious professional anxieties in educational sense in developing countries. Rapid technological developments and training institutions, employee, and employer requirements cycle presented strategic opportunities in favor of the developed countries. Goods, quality, and consumer preference steps could not be crossed due to the requirements for qualified technicians which could not be met by VET system, and the work carried out by undeveloped or developing countries for transferring the new technologies with their efforts for compensating purpose. Traditional VET system was also changed in this progress. (Alkan, C., Doğan, H., Sezgin, İ. 2001) Knowledge, skills, habits, attitudes, and merits which are gained as a result of education should meet the current requirements as well as they should have the ability to solve the potential future problems (Özbek, 2004: IX). Qualitatively, problems of today’s societies are different from yesterday. Problems of tomorrow will be different from today, too. These differences bring new developments along with. (SVET - Application guide (curricula and modular education)). Competencies of creativeness, problem solving, and equipping knowledge with hand skills together should be earned to VET graduates in order to catch the contemporary technology and furthermore for directing it. In this respect, education and training has started based on the modular program in order to reflect the sectoral developments and demands to curricula, and to provide for the students having the opportunity of education and training in the area and branch which match with their wish and ability. Purpose of the modular training program is to provide for the students to earn required knowledge and skills which are necessary for their easy employment after graduation. And as for the teachers; keeping up with technological developments, renovate themselves continuously, and to provide qualified students by student centered education. Modular training system is very important for the students to earn sufficient knowledge and skills. In order to realize the application of modular training system in direction of the designated targets, how the student and the teachers evaluate this modular system should be determined . This study, the evaluation of the modular training system, was done for this purpose. Current situation and necessary regulations which will be obeyed were determined by doing the literature scanning before starting the questionnaires studies for the research. Vocational Education, European Union and Education, National Qualifications Framework and Vocational Qualification Agency, Traditional and Modular Training Systems were researched. Questions of the questionnaire were set up for the students and teachers to evaluate the system after the literature scanning and these questionnaires were applied among 492 students and 132 teachers at various schools. Questions in these questionnaires were evaluated via “five-likert type scale” in this research. “Never, Little, Partly, Fairly, Entirely” alternatives were used in Likert type scale. The lowest numerical value was 1, and the highest numerical value was 5 in this scale. Statistics of the applied questionnaires were found in SPSS (Statistical Packet Social Sciences) program and specific results were obtained for evaluations.
Keywords: Bilgisayar Destekli Eğitim; Eğitim Teknolojileri; Öğrenim ve Öğretim; Teknoloji_Öğrenim ve Öğretim