Anoreksiya Nervoza'ya ilişkin beden algısı ve imgesinin sanata yansıması - Uzkur Özel, Gizem (My University, 2023)
Bu eser metninde anoreksiya nervozanın, normatif beden tahayyülleri ile ilişkisini, psikolojikleştirilerek apolitize edilmesini ortaya çıkarmak adına öncelikle “anoreksiya nervoza”ın tarihine değinilecektir. Hemen arkasından, anoreksiyanın bir hastalık olarak mı yoksa bir davranış biçimi ya da bir zihinsel durum olarak mı ele alınması gerektiği hastalık, iyileşme, sağlık ve norm gibi kavramların incelenmesi ile tartışılacaktır. Jacques Lacan’ın Ayna Evresi-Çocuk Geçişliliği teorisi, Sigmund Freud’un Ödipus Kompleksi ve buna karşılık G. Deleuze ve Guattari’nin öne sürdüğü “Anti-Ödipus” teorileri tartışılacaktır. Ayrıca Maurice Merleau-Ponty ve Paul Schilder’in bir bedenin kendini ayrık bir varlık olarak görmediği sürece tam manasıyla bir insan öznesi ya da bireyi oluşturamayacağı üzerinden ilerleyen düşünceleri ve Spinoza’nın “İmgesel Bedenler” teorisi incelenecektir. Buna ek olarak; Henri Wallon, Gilles Deleuze ve Guattari, Silvia Federici, Rosi Braidotti, Donna Haraway, Moira Gatens’ın düşünceleri ile anoreksiya arasında kurulan bağlantılarla kimlik, tanınma ve Avrupa hümanizminin beraberinde getirdiği öteki/ fark mefhumu tartışmaya açılarak dışlama politikaları çerçevesinde tartışılacaktır. Bu tartışma çeşitli feminist filozofların ve insan sonrası kuramcılarının görüşleri doğrultusunda ilerleyecektir. Bu eser metni özetle söz konusu öz-nefretin tüm toplumsal ve siyasi bağlamlarının reddedilmesi ile yaratılan suskunluk sarmalının bir oto-sansür mekanizması ile sanatsal pratiklere nasıl yansıdığı ve anoreksiya nervozanın (yeme bozukluklarının) beden imgesi ve beden temsili ile ilişkisi bağlamında kuramsal bir inceleme, otoetnografik bir araştırmadır.

In the text of this work, first of all, the history of “anorexia nervosa” would be mentioned in order to reveal the relationship between anorexia nervosa and normative body imaginations, and its psychologicalization and apoliticization. Afterwards, whether anorexia should be considered as a disease or as a behavior or mental state will be discussed by examining concepts such as illness, recovery, health, and norm. Jacques Lacan's Mirror Stage-Child Transition theory, Sigmund Freud's Oedipus Complex and the Anti-Oedipus theories put forward by G. Deleuze and Guattari would be discussed. In addition, the ideas of Maurice Merleau-Ponty and Paul Schilder on the fact that a body cannot fully form a human subject or individual unless it sees itself as a separate entity, and Spinoza's theory of Imaginary Bodies would be examined. In addition; The connections between anorexia and the thoughts of Henri Wallon, Gilles Deleuze and Guattari, Silvia Federici, Rosi Braidotti, Donna Haraway, Moira Gatens and the notion of identity, recognition and the other/ difference brought by European humanism would be discussed within the framework of exclusion policies. This discussion would proceed in line with the views of various feminist philosophers and posthuman theorists. In summary, the text of this work is a theoretical examination and autoethnographic research in the context of how the spiral of silence created by the rejection of all social and political contexts of self-hatred is reflected in artistic practices with a self-censorship mechanism and the relationship of anorexia nervosa (eating disorders) with body image and body representation.
Reflection of impaired body perception and image to anorexia nervosa on art
Keywords: Anoreksiya Nervoza; Art; Cinsiyet/ Toplumsal Cinsiyet; Eating disorders; Feminist Teoriler Anorexia Nervosa; Feminist Theories; Ideal Body Image; Identity Politics; İdeal Beden Algısı; Kimlik Politikaları; Orthorexia nervosa; Ortoreksiya nervoza; Sanat; Sex and Gender; Yeme bozuklukları