Yeni̇lenebi̇li̇r enerji̇ kaynaklarının Türki̇ye ekonomi̇si̇ne etki̇si̇ - İNAN, AHMET TALAT (My University, 2021)
Ekonomik kalkınmanın temel girdisi olan enerjiye gün geçtikçe daha çok ihtiyaç bulunmaktadır. Fosil yakıtlı kaynakların sınırlı olması, çevresel problemlere sorun teşkil etmesi nedeniyle ülkeleri yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına yöneltmiştir. Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak istemesi, çevreye duyarlı olması nedeniyle son yıllarda yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde yapılan çalışmaları teşvik etmiş ve desteklemiştir. Bu çalışmada yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye’nin kalkınma ve ekonomisine etkisi Granger Nedensellik ve Johansen Eşbütünleşme analizi yöntemi doğrultusunda değerlendirilmiştir. Augmented Dickey Fuller (ADF) ve Phillips Perron (PP) testleri kullanılmış, zaman serilerinin durağanlık analizi yapılmıştır. Çalışmanın devamında durağanlık analizi sonuçlarına göre Granger Nedensellik ve Johansen Eşbütünleşme analizi hesaplanarak çıkan değerler değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda Granger Nedensellik ve Johansen Eşbütünleşme analizine göre kısa dönemde ekonomik kalkınma ile güneş enerjisi arasında tek yönlü bir ilişki olduğu, rüzgar enerjisi ile ekonomik kalkınma arasında ise çift yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Uzun dönemde ise ekonomik kalkınma ile yenilenebilir enerji kaynakları arasında çift yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir

The need for energy which is the main input of economic development is increasing day by day. Due to limiting the fossil fuel resources and constituting the environmental issues, countries have directed towards the use of renewable energy sources. The studies on renewable energy resources in Turkey has been encouraged and supported by the reason of being sensitive to the environmental issues and in need for reducing foreign dependency of Turkey in energy. In this study, effect of renewable energy source on development and economy of Turkey are evaluated in line with the Granger Causality and the Johansen Cointegration analysis method. Augmented Dickey Fuller (ADF) and Phillips Perron (PP) tests were used, and the stationarity analysis of time series was performed. At a later stage of the study, the resulting values were evaluated and interpreted by using Granger Causality and Johansen Cointegration analysis depending on the results of the stationarity analysis. As a result of the study, according to Granger Causality and Johansen Cointegration analysis, it has been found that there is one-way relationship between economic development and solar energy and two-way relationship between economic development and wind energy in the short term. It has been determined that there is a dual relationship between economic development and renewable energy sources in the long term.
Keywords: Yenilenebilir Enerji Kaynakları; Ekonomi; Granger Nedensellik Analizi; Johansen Eşbütünleşme Analizi; Renewable Energy Resources; Economic; Granger Causality Analysis; Johansen Cointegration Analysis