Marka değerini oluşturan unsurların incelenmesi, ölçülmesi ve bir uygulama - Altaç, Esin (My University, 2004)
MARKA DEĞERİNİ OLUŞTURAN UNSURLARIN İNCELENMESİ, ÖLÇÜLMESİ ve BİR UYGULAMA İletişim ve teknolojinin hızla gelişmesi, pazarlarda rekabetin artmasına sebep olmaktadır. Hızla değişen ve gelişen bir çevrede işletmeler, faaliyetlerini sürdürebilmek ve rekabet ortamında üstünlük sağlayabilmek için marka yaratmaktadırlar. Ancak yaratılan markaların varlıklarını sürdürebilmeleri için de yüksek marka değerine sahip olması gerekir. Bunu başarabilmek için markanın, sadık müşteri kitlesine sahip olması, algılanan kalitesinin ve farkındalığının yüksek olması, olumlu çağrışımlara sahip olması gerekir. Bunu başaran işletmeler de bulundukları sektörde lider marka konumuna gelmektedir. Marka değeri, finansal esaslı ve tüketici esaslı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Finansal esaslı marka değeri, finansal bir değer olarak işletmelere kazanç sağlarken, tüketici esaslı marka değeri ise pazarlama ve marka yönetimi açısından pazarda üstün olmasını sağlamaktadır. Marka değeri, markaya yönelik tüm pazarlama çabalarının yansıması sonucunda ortaya konabildiğinden markayla ilgili tüm etkileri ve unsurları içinde barındırmaktadır. Bu çalışma ile tüketici esaslı marka değerinin unsurları incelenmeye çalışılmış ve bu unsurların cep telefonu sektöründe ölçülmesi amaçlanmıştır.
Keywords: Marka Değeri; Marka Sadakati; Ticari Markalar