Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda Rusya Türklerinin bıraktığı siyasi ve entellektüel iz - Yılmaz, Bilen (My University, 2012)
Türk dünyası Çin Denizi’nden Orta Asya’ya, Kuzey Rusya steplerinden Kuzey Afrika ve Hint Okyanusu’na kadar uzanan muazzam bir coğrafyaya ve köklü bir tarihe sahiptir. Zaman içinde irili ufaklı siyasi yapılar oluşturan Türkler, geleneksel yaşam tarzları olan konar göçerlik nedeniyle, üzerlerinde yaşadıkları topraklarını uzun süre ellerinde tutamayarak yer değiştirmişlerdir. Bu hareket, yeni topraklara göç etmek şeklinde olduğu gibi, eski topraklara çekilmek şeklinde de olmuştur. İşte bu durum Türklerin birbirlerini uzak, dış ve öteki olarak algılamalarına neden olmuştur. Milattan önce başlayan büyük göç, Yeniçağ’da güçlenen Rus emperyalizminin hakim olduğu topraklarda varlıklarını günümüze kadar sürdürmeyi başarmış olan Türkler ile Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan son toprak olan Anadolu Türkleri arasındaki “ötekilik” olgusu, 19. Yüzyılın sonu ile 20. Yüzyılın başlarında “birlik” duygusuna dönüşmüştür. 1917 yılında Çarlık Rusyası’nı yıkan Bolşeviklerin estirdiği hürriyet havasında kendi milli devletlerini kurma sıkıntısıyla boğuşan, başta Kazak, Kırgız, Özbek, Türkmen, Tatar ve Azeri Türkleri olmak üzere, Anadolu’da yürütülen milli mücadeleye de olağanüstü ilgi ve yakınlık göstermişlerdir. Osmanlı son döneminde başlayan ve Cumhuriyet döneminde asli şeklini alan modern Türk düşünce sisteminin oluşmasında, siyasetten ekonomiye, eğitimden bilime ve sanata hemen her konuda Rusya kökenli Türk aydınlarını görmek mümkündür. İçinde Atatürk’ü de büyüten ve modern Türkiye’nin oluşmasındaki en önemli fikir akımı olan “Türkçülük” de Rusyalı Türk aydınlarının elinde şekillenmiştir.

China Sea to the Turkish world in Central Asia, Northern Russia dating back to the steppes of North Africa and the Indian Ocean has a long history and vast geography. Turks make up the political structures, varying in time, the lands on the traditional lifestyles of nomadism, unable to help them in their territory changed hands for a long time. This movement, as in the form of new land to migrate, the old lands have been in the form of retreat. This is the situation of the Turks away from each other, as the perception of the external and the other led. Great migration began before Christ, strengthened Russian imperialism in the modern period until today has managed to maintain their presence in the lands dominated by the Turks, the Anatolian Turks from the Ottoman Empire between the last remaining land otherness phenomenon of the 19th End of the century to the 20th Beginning of the century unity has turned into a sense. Stirred by the Bolsheviks in 1917 destroyed the Tsarist Russian air of freedom to establish their own national states struggling with shortages, especially Kazakh, Kyrgyz, Uzbek, Turkmen, Tatar and Azeri Turks in Anatolia, and proximity conducted showed extraordinary interest in the national struggle. Started during the last period of Ottoman and Republican period in the formation of the primary system of thought that takes the shape of the modern Turkish politics and economy, education and science and art can be seen in almost every aspect of Russian Jews of Turkish intellectuals. The most important in the formation of modern Turkey, Atatürk, the ideology that magnifies and Turkism was shaped in the hands of Turkish intellectuals from Russia.
Keywords: Rusya Türkleri; Rusya_Siyaset ve Yönetim