Kurum içi iletişim : ölçülmesi ve çalışanların iş tatmini üzerindeki etkisi - Aliyeva, Saadet (My University, 2005)
Bu araştırmanın amacı, kurumlarda iç iletişimin yeterli olup olmadığını ortaya koyacak bir kurum içi iletişim ölçeği geliştirmektir. Araştırma kapsamında bir ölçek geliştirilmiş ve bu ölçeğin güvenilirlik ve geçerlilik çalışmaları yapılmıştır. Daha sonra da çalışanların iş tatmin düzeyleri ile kurum içi iletişim puanları arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Çalışmanın evreni, Rusya'nın başkenti Moskova'da faaliyet gösteren Türk kökenli kurumlar olarak belirlenmiştir. Önce 59 soruluk bir ölçek geliştirilmiş ve toplam 12 kurumdan 251 çalışana uygulanarak geçerliliği ve güvenilirliği sınanmıştır. Sonuçlar 7 madde çıkarıldıktan sonra bu ölçeğin yüksek derecede güvenilir ve geçerli olduğunu ve iç iletişimi 5 boyutta (biçimsel, biçimsel olmayan, üstlerle, astlarla ve genel) ölçebileceğini göstermiştir. İkinci aşamada Kurum İçi İletişim Ölçeği, Minnesota Tatmin Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu 413 kişilik çalışan grubuna uygulanmıştır. Sonuçlar, kurumda var olan iç iletişimle çalışanların iş tatmini düzeyleri arasında olumlu bir ilişkinin olduğunu göstermiştir. Yani etkili bir kurum içi iletişim çalışanların iş tatmini yükseltmektedir tezi doğrulanmıştır. Bunun yanı sıra, evli çalışanların üstlerle iletişim, kadınların biçimsel iletişim, erkeklerin üstlerle iletişim, dışsal ve genel tatmin düzeylerinin yüksek olduğu; Türk çalışanların biçimsel iletişim ve dışsal iş tatmini puanlarının Rus çalışanlardan daha yüksek, üstlerle iletişim puanlarının ise daha düşük; 18-24 arası yaş grubunun üstlerle iletişimi, genel iletişimi ve iş tatmini düzeylerinin daha zayıf; 1 yıldan az iş stajı olanların biçimsel ve genel iletişimi ve tatmin (içsel, dışsal ve genel) düzeyi daha yüksek; orta kademe yöneticilerin üstlerle, astlarla ve genel iletişimi, içsel ve genel iş tatmini puanlarının daha yüksek olduğu; eğitim seviyesi arttıkça tatmin ve iletişimi algılama seviyelerinin de arttığı ortaya çıkmıştır.

This study aimed to develop a questionnaire which will measure an internal communication in organizations. The Internal Organizational Communication Questionnaire was developed & the reliability & validity analysis were done in this study. After that the relationship between internal communication & employees' job satisfaction was investigated. Populations of this study were Turkish organizations in the capital of Russia, Moscow. In the first part of the study, data was collected from 251 employees from 12 organizations. In validity & reliability analyses 7 items from 59 were extracted. Results showed that, this questionnaire which consequently has 52 items & can measure internal communication in 5 forms (formal, informal, with subordinates, with superiors & total) is reliable & valid. In the second part of the study, three measurement scales - Personal Information Questionnaire, Internal Organizational Communication Questionnaire & Minnesota Satisfaction Questionnaire were used & data was collected from 413 employees from 12 organizations. According to the results, there was a positive correlation between internal communication & employees' job satisfaction. Thus the thesis organizational communication causes increase in job satisfaction was verified. In addition, communication with superiors levels of men, married, Russian, 18-24 years old employees & middle stage managers; formal communication levels of women, Turkish & employees who have one year internship; communication with subordinates levels of middle stage managers; total internal communication levels of employees who have one year internship, employees who are 18-24 years old & middle stage managers; extrinsic & total satisfaction of men; extrinsic satisfaction of Turkish employees; intrinsic & total satisfaction of middle stage managers; & all satisfaction forms of young employees & employees who have one year internship were found very high. Moreover, communication & satisfaction levels increase as education stage gets higher.
Keywords: Halkla ilişkiler; İş Tatmini; Kurum İçi İletişim