Finansal krizlerin banka performansına etkileri : Türk bankacılık sektöründe uygulama - Akyıldız, İsmihan (My University, 2019)
İçinde bulunduğumuz yüzyıl içinde ekonomiler, gün geçtikçe birbirine, daha çok bağlı hale gelmektedir. Bu durum beraberinde, artan sıklıklarla karşımıza çıkan finansal krizlere yol açmaktadır. Bu süreçte bankacılık sektörü de geleneksel faaliyetleri dışında birçok alanda yer almaya ve finansal sistemde etkilerini artırmaya başlamıştır. Paralel şekilde sektörün Türk Finansal Sistem içindeki payı, 2018 yılı itibari ile %83 olarak gerçekleşmiş olup, ekonomi üzerindeki etkisi oldukça belirgindir. Finansal krizlerin ekonomide ortaya çıkardığı tahribat, krizlerin tespitini, denetimini ve yönetimini sistemin sağlıklı işleyişi açısından zaruri hale getirmiştir.Bu durum bankacılık sektörü açısından performans ölçümlerinin düzenli ve sürekli olarak ölçülmesi ve değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada, Türk ekonomisinde meydana gelen son iki krizin bankaların performanslarını etkileyip etkilemediği; etkilemiş ise ne şeklide etkilediği hususu, parametrik olmayan yöntemlerden Veri Zarflama Analizi ile ölçümlenerek değerlendirilmiştir.

In the present century, the economies are becoming more interconnected with each other day by day. This situation accompanies the financial crises confronting with increasingly and frequently. Within this period, the banking sector started to take part in many areas and to increase its impacts in the financial system alongside its traditional activities. Correspondingly the share of the sector in Turkish Financial System, occurred as %83 by year of 2018, has a powerful impact on the economy.The destruction occurred by the financial crises in economy made necessary to determine, to inspect and to conduct the crises in regards to the healthy process of the system. This situation requires evaluating and assessing the performance measurement regularly and continuously with regards to the banking sector.In this study, it is evaluated by measuring with Data Envelopment Analysis which is one of the non-parametric methods that whether the last two crises arose in Turkish economy affected the banks’ performances or not; that if so how it affected.
Keywords: bank performance; banka performansı financial crises; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; finansal krizler; Turkey; Türkiye