Annelere 0-6 yaş çocuğunun gelişimsel özellikleri konusunda bir eğitim programı - Yalçın, Ayşim (My University, 2009)
Bu araştırmacın amacı, annelere 0-6 yaş çocuğunun gelişimsel özellikleri ile ilgili eğitim vermek ve Gelişim aşamaları Anketi ile programın etkililiğini sınamaktır. 0-6 yaş gelişim özellikleri fiziksel gelişim, zihinsel gelişim, sosyal-duygusal gelişim, dil gelişimi ve cinsel gelişim alt boyutlarında ele alınarak değerlendirilmiştir. Bu amaca yönelik olarak alanla ilgili tarama yapılıp, benzer çalışmalar incelenerek Gelişimsel Eğitim hazırlanmıştır. Eğitim programının içinden belirlenen kritik bilgiler ışığında ise 80 sorudan oluşan Gelişim Aşamaları Anketi oluşturulmuştur. Bu araştırma Bursa ili Yıldırım ilçesi Ş.P.Bülent Aslan İlköğretim Okulu toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir. Uygulamaya bu okulun anasınıfına çocuğunu gönderen 20 anne kontrol grubu, 20 anne de deney grubu olmak üzere toplam 40 anne katılmıştır. Eğitim süreci 2 Aralık 2008 ile 25 Aralık 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın tez olarak yazılması ise Haziran 2009 da tamamlanmıştır. Deney ve kontrol grubu yansız olarak oluşturulmuştur. Grupların denk olduğu istatistiksel olarak test edilmiştir. Deney grubunda yer alan 20 anneye 6 oturumluk 0-6 Yaş Gelişimsel Eğitim uygulanmıştır. Bu oturumların süresi 1 saat olarak belirlenmiştir ve oturumlar Aralık ayı içerisinde tamamlanmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir eğitim verilmemiştir. Uygulamaya ilişkin bulguları şu şekilde özetleyebiliriz: Deney grubunun ön test son test toplam ölçüm puanları arasında ve 5 alt boyutun ön test son test ölçüm puanları arasında son test lehine p<0.01 düzeyinde anlamlı bir farklılık vardır. Kontrol grubu için böyle bir farklılık söz konusu değildir. Deney ve kontrol grubunun son test toplam ölçüm sonuçlarına ve 5 alt boyutun son test ölçüm sonuçlarına göre deney grubu lehine p<0.01 düzeyinde anlamlı bir farklılık söz konusudur. Bu sonuç da verilen Eğitim programının etkisini göstermektedir. 0-6 Yaş Gelişimsel Eğitim Programından elde edilen bulgular ışığında bu programın annelerin 0-6 yaş çocuğunun gelişim özellikleri hakkındaki bilgi düzeylerinin artmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. programları, anne eğitimi, çocuk gelişimi, yetişkinler

The aim of this research is to educate mothers who have child between 0-6 years old about development characteristic and to test the efficiency of program with the Development Levels Poll. 0-6 age development characteristic was discussed and analyzed as physical development, mental development, social- emotional development, language development and sexual development subsections. In order to research to this aim area was surveyed and Development Education Program was prepared to review on similar studies. Development Education Poll which was consist of 80 questions has been established in the light of critical information at the Education program. This research has been carried out in a meeting room in Ş.P.Bülent Aslan Primary School at Bursa city Yıldırım town. 40 mothers of the children were involved in this study. 20 of them take place in control group and the other 20 take place in the experimental group. This training period was conducted between the 2 December 2008 and 25 December 2008. Thesis is completed in June 2009. Treatment and the control group were selected objectively. The equivalence of the groups was checked statistically. In the treatment group 20 mother was trained 6 times with the 0-6 age Development Education Program. Each period has one hour period and completed in December. However, control group was not taken any treatment. Findings related to the application summarized below: There was a statistically significant difference in total pretest posttest measurement scores of the treatment group and the total pretest posttest measurement scores of the 5 sub-dimensions. (p>.01) There is no significant differences in the control group. There is a significant difference between total posttest scores of the treatment and the control groups and the posttest scores of the 5 sub-dimensions. (p>.01) This difference illustates the effects of the Educational Program. In the light of the findings of the 0-6 Age Development Education Program, this program has an positive effect on the mothers related to their knowledge gain about the properties of 0-6 age child development. Key Words: Education, education programs, mother education, child development, adults.
Keywords: Çocuk Gelişimi; Eğitim_Aile Eğitimi; Eğitim_Halk Eğtimi