Michel Foucault’da ahlak felsefesinin temellendirilmesi - Özmen, Nebile (My University, 2002)
Michel Foucault, üç soybilim alanını mümkün görür. Birincisi, hakikatle ilişkimiz içinde kendimizin bir tarihsel ontolojisi; kendimizi hakikatle bu ilişki aracılığıyla bilgi nesneleri olarak oluştururuz. İkincisi, iktidar ile ilişkimiz içinde kendimizin tarihsel ontolojisi; kendimizi iktidarla bu ilişki aracılığıyla başkaları üzerinde etkide bulunan özneler olarak oluştururuz. Üçüncüsü, ahlâk ile ilişkilerimizin tarihsel ontolojisi; kendimizi ahlâk ile bu ilişkimiz aracılığıyla ahlâkî özneler olarak oluştururuz. Etik soybilim onun Cinselliğin Tarihi adlı kitabında görülür. Onun cinsellik konusundaki bu eseri genelde ahlâk tarihi olarak düzenlenmiştir. Foucault, ahlâk tarihinde davranışlar ve ahlâk kodunu birbirinden ayırmamız gerektiği düşüncesindedir. Davranışlar insanların, kendilerine dayatılmış ahlâkî öneriler karşısındaki gerçek tutumlarıdır. Michel Foucault, çözümlemesinde etiği dört ana kategoride ele alır: Etik cevher, özneleştirme biçimi, kendilik pratiği ve telos. Her ne kadar, bu dört alan birbirinden bağımsız olsa da tarihî süreç içerisinde birinin içeriğinin değişmesi diğerini etkilemiştir. Foucault'nun tarihsel analizlerinde arzunun nesnesi olarak insanın kendine egemen olması ile öteki arasındaki ilişkiyi ele alması onun çalışmasını özgün kılan bir husustur.

Michel Foucault, think, three domains of genealogy are possible. First, a historical ontology of ourselves in relation to through which we constitute ourselves as subjects of knowledge; second, a historical ontology of ourselves in relation to a field of power through which we constitute ourselves as subjects acting on others; third, a historical ontology in relation to ethics through which we constitute ourselves as moral agents. There are the ethical axis in The History of Sexuality. The general framework of his book about sex is a history of morals. He think, in general we have to distinguish, where the history of morals is concerned, acts and moral code. The acts are the real behavior of people in relation to the moral code imposed on them. Foucault, saw ethical analysis as the free relationship to the self a relationship that could be examined through four basic categories : ethical substance, mode of subjectivation, ethical work and telos. Although he treats these categories as independent one from the other, he recognizes that, in any historical instance, they are always found in a specific configuration. His goal in these historical analyses was to loosen the grip of our self understanding as subjects of desire, so as to make possible a different relationship to our thought, ourselves and others, as well as to our pleasures.
Keywords: Ahlak; Etik (Ahlak felsefesi); Felsefe