Konaklama işletmelerinde iç kontrol sisteminin etkinleştirilmesinde toplam kalite yönetimi’nin uygulanabilirliği - Yalmanbaş, Bilal İsmail (My University, 2004)
Çalışmamızda turizm sektöründe önemli bir yere sahip olana konaklama işletmeleri, toplama kalite yönetimi ve konaklama işletmelerinin iç kontrol sistemini inceledik. Rekabetin yoğun olduğu günümüz ekonomisinde kalitenin arttırılması kuşkusuz avantaj sağlamaktadır. Konaklama işletmelerinde kalitenin arttırılması için toplam kalite yönetimi uygulanmasının faydalı olduğu üzerine bir çok araştırmalar ve tezler sunulmuştur. Çalışmamızda toplama kalite yönetiminin konaklama işletmelerinin iç kontrol sisteminde uygulanabilirliği ve sağlayabileceği faydalar üzerinde durulmuştur. Çalışmamız altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde toplam kalite yönetimi genel olarak açıklanarak ve kalite güvence sistemine yer verilmiştir. İkinci bölümde konaklama işletmelerinin diğer işletmelerden farklı olduğu düşünülerek konaklama işletmelerinin turizm sektöründeki yeri özellikleri muhasebe organizasyonu ve toplam kalite yönetimi uygulanabilirliği anlatılmıştır. Üçüncü bölümde genel olarak iç kontrol sistemi açıklanmıştır. Dördüncü bölümde konaklama işletmelerinin iç kontrol sistemi ve işleyişi hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde etkinlik kavramı, toplam kalite yönetiminin etkinlik ile ilişkisi ve toplam kalite yönetiminin ile iç kontrol sisteminin etkinliğine sağlayabileceği faydalar üzerinde durulmuştur. Altıncı ve son bölümde genel olarak çalışmamızın bulguları irdelenerek uygulanabilirliği ve ne şekilde uygulanabileceği üzerinde durularak önerilerde bulunulmuştur. In our study we have searched the enterprises of hospitality, total quality management and the internal control system of the enterprises of hospitality which have a major role in the tourism sector. Undoubtedly increasing the quality in the current economy which the competition is intensive enables advantage. Many researches and thesis were presented about the usefulness of the total quality management implementation in order to increase the quality in the enterprises of hospitality. In our study, it is dwelled on the feasibility of total quality management in the internal control system of the enterprises of hospitality and the benefits which can be enabled. Our study is consisting of six parts. In the first part the total quality management explained generally and the quality guaranty system was mentioned. In the second part, it is considered that the enterprises of hospitality are different than other enterprises and the place, the features, the organization of accountancy and the feasibility of total quality management of the enterprises of hospitality in tourism sector were explained. In the third part the internal control system was explained generally. In the forth part some information was given about the internal control system and functions of the enterprises of hospitality. In the fifth part it is dwelled on the concept of efficiency, the relation between the total quality management with efficiency and the feasibility of the total quality management on increasing the efficiency of the internal control system. In the sixth and the last part the results of our study were researched and some proposals were made about how it will be implemented.
Keywords: Toplam Kalite Yönetimi