Acceleration in Communication Tools: Dromological Analysis of Telegraph and Twitter - AL, EYÜP (My University, 2022)
Teknoloji, dünyayı belirli bir biçimde yaşamayı ve kavramayı sağladığı için toplumsal alandan soyutlanabilir bir nitelik arz etmemektedir. Gün geçtikçe toplum ve teknoloji arasındaki etkileşimin arttığı varsayımından hareket edildiğinde, toplumsal süreçlerin ve olguların teknoloji zemininde ele alınması kaçınılmaz bir durum yaratmaktadır. Bu nedenle çalışmada bir süredir tecrübe edilmekte olan “hız” olgusu telgraf ve Twitter özelinde ele alınmakta olup, söz konusu olgu Paul Virilio’nun kavramsallaştırdığı “dromoloji” ekseninde teknolojik determinist bir okumaya tabi tutulmaktadır. Öncelikli olarak seçilen araçların kullanıldıkları dönemlerde yaşamı nasıl ve hangi ölçülerde hızlandırdıkları neden sonuç ilişkisi bağlamında izah edilmektedir. Söz konusu nedensellik bağlamı açıklanırken formun, içeriğin yerini nasıl aldığı da incelenmektedir. Ayrıca makalede, telgraf ve Twitter arasında tüm tarihsel bağlamı aşan “ideolojik” bir ortaklığın hız ekseninde kurulabileceği iddia edilmektedir. Hızlanma olgusunun teknolojik determinizme ve Virilio’ya göre “araçların” doğal sonucu olarak ele alındığı bu makalede, Virilio’nun dromoloji kavramının ve teknolojik determinizmin sınırlarını aşmadan nitel karşılaştırmalı tarihsel bir analiz gerçekleştirilmektedir. Tüm bu analizler ve incelemeler çerçevesinde hızın iletişim araçları üzerinden gündelik hayatı belirlediği, içeriği akışkan hale getirdiği ve coğrafyayı önemsizleştirdiği iddia edilmektedir. Anahtar Kelimeler: Hız, dromoloji, Paul Virilio, teknolojik determinizm, telgraf, Twitter

Due to how technology enables experiencing and comprehending the last centuries of the world in a certain way, abstracting it from the social sphere is not possible. Considering the assumption that the interactions between society and technology increase daily creates an inevitable situation where social processes and phenomena are handled on the basis of technology. For this reason, the study discusses the phenomenon of speed in the contexts of the telegraph and Twitter and subjects this phenomenon to a technological determinist reading along the axis of dromology as conceptualized by Paul Virilio. Speed is explained in the context of the cause-and-effect relationship regarding how and the extent to which the tools that are chosen primarily accelerate life during the periods in which they are used. While explaining the context of this causality, the study also examines how form replaces content. In addition, the article claims that an ideological partnership between telegram and Twitter that exceeds the entire historical context can be established along the axis of speed. This article considers the phenomenon of speed as a natural consequence of technological determinism according to Virilio; the study also carries out a qualitative comparative historical analysis within the limits of Virilio’s concept of dromology and technological determinism. Within the framework of all these analyses and examinations, the study claims speed to determine daily life through communication tools, to make content fluid, and to trivialize geography. Keywords: Speed, dromology, Paul Virilio, technological determinism, telegraph, Twitter.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Sosyoloji; Social Sciences and Humanities; Sociology; SOSYAL BİLİMLER, İNTERDİSİPLİNER; Sosyal Bilimler Genel; Sosyal Bilimler (SOC); SOCIAL SCIENCES, INTERDISCIPLINARY; SOCIAL SCIENCES, GENERAL; Social Sciences (SOC); Sosyal Bilimler (çeşitli); Genel Sosyal Bilimler; Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi; Yönetim Bilgi Sistemi; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences (miscellaneous); General Social Sciences; Management of Technology and Innovation; Management Information Systems; Social Sciences & Humanities; Speed; Dromology; Paul Virilio; Technological Determinism; Telegraph; Twitter; Hız; dromoloji; Paul Virilio; teknolojik determinizm; telgraf