Maksiller sinüs hacminin ve septum morfolojisinin angle sınıf I, II ve III iskeletsel ilişkiye sahip bireylerde üç boyutlu olarak değerlendirilmesi - Sipahi, Devrim Biriken (My University, 2018)
MAKSİLLER SİNÜS HACMİNİN VE SEPTUMMORFOLOJİSİNİN ANGLE SINIF I, II VE III İSKELETSEL İLİŞKİYESAHİP BİREYLERDE ÜÇ BOYUTLU OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİÖğrencinin adı: Devrim Biriken SipahiDanışmanı: Prof. Dr. Şebnem Erçalık YalçınkayaAnabilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi A.D.Amaç: Çalışmada üç farklı iskeletsel ilişkiye sahip bireylerin konik ışınlı bilgisayarlıtomografi (KIBT) görüntülerinde maksiller sinüslerin hacim ve septumlarının analizederek gruplararası değerlendirilmelerin yapılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: M.Ü. Dişhekimliği Fakültesi arşivinden seçilmiş, maksillersinüslerinde kist ve/ veya tümoral değişiklik olmayan, ortodontik tedavi görmemiş, tamdişli, 18-50 yaşları arasında 90 (47♀, 43♂) hastaya ait KIBT görüntülerinde (PlanmecaRomexis®) sefalometrik analizle (NEMOCEPH Imaging 11.5) iskeletsel Angle SınıfI, II, III ile normal, düşük ve yüksek dikey boyut grupları oluşturulmuştur. Maksillersinüslerin hacimleri 3D Doctor (Able Software Corp, USA) yazılım programındaölçülmüş ve mevcut septumlar sagittal yönde ön, orta, arka olarak ve bukkopalatal,anteroposterior veya horizontal olarak ve ayrıca tam ve tam olmayan septumlar olaraksınıflandırılmış ve bulgular istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Maksiller sinüs hacmi erkeklerde (34.32±10.94 cm³) kadınlara göre(26.94±9.86 cm³) yüksek bulunmuştur (p< 0.001). Yaş grupları, Angle sınıflaması vedikey boyuta göre değerlendirildiklerinde ise istatiksel olarak anlamlı bir farksaptanmamıştır. Sağ maksiller sinüste septum görülme sıklığı 18-30 yaş grubunda 31-50 yaş grubundan fazla (p<0.01) ve tam septum görülme oranı Angle Sınıf II’ de AngleSınıf III’ e anlamlı şekilde yüksektir (p<0.05). Tüm bireylerde en sık orta bölgede(%41.8) ve bukkopalatal (%93.5) yönde septuma rastlanmıştır.Sonuç: Bu çalışmada üç farklı iskeletsel ilişkiye sahip bireylerin maksiller sinüshacimleri arasında anlamlı farklılık görülmemekle birlikte tüm gruplarda erkeklerinmaksiller sinüs hacimlari kadınlardan yüksek bulunmuştur. Sağ maksiller sinüsteAngle Sınıf II’de daha sık görülen tam septum bu vakalardaki pre-operatifdeğerlendirmede önemli olabilir.

THREE DIMENSIONAL EVALUATION OF THE VOLUME ANDSEPTUM MORPHOLOGY OF MAXILARY SINUS IN INDIVIDUALS WITHSKELETAL ANGLE CLASS I, II AND IIIStudent's name: Devrim Biriken SipahiSupervisor's name: Prof.Dr. Şebnem Erçalık YalçınkayaAim It was aimed to evaluate the volume and septum of maxillary sinuses of skletalAngle Class I, II, III individuals and to investigate the associations among thesegroups.Material and Method: CBCT images (Planmeca Romexis®) of 90 dentate patients(47 female, 43 male/ 18-50 year-old) were collected from the archive of MarmaraUniversity Faculty of Dentistry. These patients had not received any orthodontictreatment and no cyst or tumor was detected in their maxillary sinuses. Aftercephalometric analyses(NEMOCEPH 11.5), patients were grouped skletally(AngleClass I, II, III) and vertically (low, normal and high). Volumes of maxillary sinuseswere analyzed by 3D Doctor programme (Able Software Corp, USA). When it waspresent, septum was classified according to location(anterior/ middle/ posterior),orientation (buccopalatal/ anteroposterior/ horizontal) and formation(complete/ incomplete). The data were evaluated statistically.Results: Male had higher maxillary sinus volume (34.32±10.94 cm³) than female(26.94±9.86 cm³), (p<0.001). When the data were evaluated according to age groups,skletal classification and vertical angle, no statistically significant differences werefound. Right septum was more frequent in 18-30 age group (p<0.01). Complete septumwas frequently seen in Angle Class II than in Class III (p<0.05). The majority of septawere seen in middle (41.8 %) and buccopalatal (93.5 %) orientation.Conclusion: Difference of volumes of maxillary sinuses of three skletal groups werefound to be insignificant. Males showed higher volumes in all groups. The rightcomplete maxillary sinus septum in Angle Class II may show the importance of preoperativeevaluation in these cases.
Keywords: Diş hastalıkları; hacim; KIBT; Maksiller sinüs; Maxillary sinus; Radyoloji; Radyoloji, Diş; Septum; septum CBCT; Volumes