Six sigma philosophy-an applied study in the university for education system - Tuğral Kurultay, Sinem (My University, 2010)
ALTI SİGMA FELSEFESİ – ÜNİVERSİTEDEKİ EĞİTİM SİSTEMİ İÇİN BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI Altı Sigma yöntemi incelendiğinde, hizmet sektöründe ve özellikle eğitim alanında uygulanması zor bir yöntemdir. Bu çalışmada “Kalitatif Analiz” Metodu kullanılmıştır. Mevcut süreçler bu metotla belirlenmiş ve süreçlerin Altı Sigma yöntemiyle iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasında “Altı Sigma Metodu ve Kalitatif Analiz yöntemi” birlikte incelenmiştir. İlk olarak Altı Sigma ve Kalitatif Analiz yöntemleri hakkında detaylı açıklamalar yapılmıştır. Daha sonra Altı Sigma’nın TÖAİK(Tanımlama-Ölçme-Analiz-Iyileştirme-Kontrol) metodu tanımlanmıştır. Tanımlama ve Ölçüm bölümlerinde Kalitatif Analiz yöntemi kullanılarak Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü yöneticileri ve akademik kadrosu ile bire bir karşılıklı görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler ile mevcut süreçler tanımlanıp değerlendirilmiş ve analiz edilmeye çalışılmıştır. İyileştirme kısmında sorunlu süreçlere çeşitli çözüm yolları önerilmiştir. Kontrol kısmında uygulanan çözümler için ölçme ve değerlendirmede gerekli olan veriler tanımlanmıştır.

SIX SIGMA PHILOSOPHY- AN APPLIED STUDY IN THE UNIVERSITY FOR EDUCATION SYSTEM The Six Sigma Method is a difficult method when it is applied in service sector, especially in education organizations. The Qualitative Analysis Methodology was primarily used while making this study. Current processes were determined with this method and improvements of processes were aimed by applying Six Sigma. In this study, the Six Sigma was researched with Qualitative Analysis Methodology. Initially, detailed explanations of “Six Sigma and Qualitative Analysis” methods were given. Then, the DMAIC Methodology, an aspect of Six Sigma, was defined. Academic staff and directors of the Marmara University Industrial Engineering Department, both faculty members and research assistants, were interviewed in Define and Measure Phases by using Qualitative Analysis Methodology. Attempts to Define, Measure and Analyze current processes were conducted via the interview process. Various solutions were suggested for problematic processes in Improve Phase. In Control Phase, applied solutions have been defined for required data to measure and to assess.
Keywords: 6 Sigma; Eğitim Sistemi_Üniversiteler ve Yüksekokullar; Eğitim_Felsefe