Coğrafya Nedir? - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu çalışmada coğrafi disiplinin en temel sorusu olan “coğrafya nedir” sorusu üzerineodaklanılmıştır. Bu tür bir soruyu elbette her disiplin kendi içerisinde sormakta ve sorgulamaktadır. Zira disiplinlerin zaman zaman nereye doğru evrildikleri ve bilim yapma şekilleri üzerine düşünmeleri sıkça rastlanılan bir durumdur. Böylece disiplinler kendi pratiklerine refleksif bir şekilde yaklaşırken aynı zamanda disiplinlerinin çizdiği yol üzerine de çıkarımlar yapmaktadırlar. Bu anlayıştan yola çıkarak çalışmamızda “coğrafya nedir” sorusuyla; coğrafyada yaşanan değişimleri, dönüşümleri, anlayışları ve coğrafyanın diğer disiplinlerle olan ilişkilerini bu soru üzerinden okumaya çalıştık. Çalışma boyunca disiplinlerin bilim yapma pratiklerinde tam bağımsız olmadıkları fikrini benimsediğimiz için, geniş bir şekilde sosyal bilimler felsefesinden, farklı yaklaşımlardan ve diğer disiplinlerden yararlanma yoluna gidilmiştir. Coğrafya nedir sorusuna yanıtlar ararken bilimsel alanlarda keskin sınırların ve sınıflandırmaların olmadığına; ilişkiselliğin merkezi konumuna; disiplinlerarası yaklaşımların önemine daha fazla vurgu yapmaya çalıştık. Çalışmada; coğrafya tanımında meydan gelen değişiklikler, Beck’in metodolojik milliyetçilik kavramı, disiplinler arası yaklaşımların gerekliliği, Coğrafyada tarih yazımı konularına daha ayrıntılı yer verilmiştir. Özellikle disipliner sınırların neden katı olamayacağı üzerine eleştirel bir yaklaşım getirilmiştir.

In this study, we focused on the question of- what is geography, which is the most basic_x000D_ question of the geographical discipline. Admittedly, every discipline asks and ponders_x000D_ on this kind of question. Therefore, it is very common for disciplines to frequently think_x000D_ about the direction they have taken and the ways of doing science. Thus, as disciplines_x000D_ approach their own practices in a reflexive manner, they also make inferences on the_x000D_ path of their discipline that takes. Based on this understanding, we tried to interpret_x000D_ the changes, transformations, understandings and their relations with other disciplines_x000D_ through the question of what is geography. While doing this, we tried to make use of_x000D_ the philosophy of social sciences, different approaches and other disciplines; in that_x000D_ we believe that disciplines are not totally independent when it comes to practicing_x000D_ science. By trying to find answers to the question of what is geography, more_x000D_ emphasis put especially on not constructing the sharp boundaries and classifications;_x000D_ the central position of relationality; the importance of the interdisciplinary approaches_x000D_ in scientific endeavours. In this study, definitional changes in geography, Beck’s_x000D_ concept of methodological nationalism, the need for interdisciplinary approaches,_x000D_ and geographical historiography are covered in more detail. In particular, a critical_x000D_ approach has been adopted as to why disciplinary boundaries cannot be strict.
What is Geography?