Ev tipi bir buzdolabının kabin iç sıcaklık dalgalanmasının farklı faz değiştiren malzemelerle minimize edilerek enerji tasarrufu sağlanması - KIRAN YILDIRIM, BERÇEM; MANÇUHAN, EBRU; SARGUT, SİBEL (My University, 2023)
Soğutma sistemlerinin yaygın kullanımı ve sürekli çalışmaları sebebiyle toplam küresel enerjinin önemli miktarının tüketiminden sorumlu oldukları bilinmektedir. Dünya’da en çok kullanılan beyaz eşyalardan biri olduğundan toplam küresel enerji tüketiminde önemli paya sahip olan soğutma sistemlerinden biri ev-tipi buzdolaplarıdır [1]. Dolayısıyla enerji kaynaklarını korumak ve enerji maliyetlerini azaltmak için ev-tipi buzdolaplarının enerji tüketiminin azaltılması önem arz eden konulardan biridir. Enerji tüketimini azaltmanın alternatif yollarından biri, bu sistemlerin faz değiştiren malzemelerle (FDM’lerle) birlikte çalıştırılmalarıdır. FDM’ler faz değişimleri esnasından depoladıkları ısıyı yine faz değişimleri esnasında yaymalarına bağlı olarak sistemlerin istenilen çalışma koşullarında az enerji tüketerek çalışmalarına olanak sağlarlar. Ayrıca depolanan bu enerji, güç kaynağı olmadan soğutmaya da izin verir.
Keywords: Mühendislik ve Teknoloji; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Engineering, Computing & Technology (ENG); Soğutma Sistemleri; Ev-tipi Buzdolabı; Faz Değişim Malzemeleri