Ters yüz öğretim modelinin ortaokul Türkçe dersinde dil bilgisi öğretimine etkisi - Bozdoğanlı, Didem (My University, 2023)
Bu araştırmada ters yüz öğretim modelinin Türkçe dersinde dil bilgisi konularının öğretimi üzerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul’da bulunan bir devlet okulunda ortaokul 8. sınıfa devam eden öğrenciler oluşturmuştur. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. Yapılan eylem planı için beş hafta uygulama süresi olmuştur. Materyal paylaşımı için EBA ve WhatsApp uygulamaları kullanılmıştır. Evde konuya çalışan öğrenciler sınıf içinde etkinliklerle konuyu pekiştirmiştir. Uygulama sonunda yapılan başarı testi ile öğrencilerin yapılan etkinliklerle konuyu pekiştirdiği görülmüştür. Uygulama sonrası ters yüz öğretim modeliyle uygulama yapan öğrencilerin etkinlikleri yaparken destek alma imkânları daha çok olduğundan kalıcı bir öğrenme sağlanmıştır. Ayrıca derse ve konuya karşı olumlu bir tutum geliştirmişlerdir. Yapılan araştırma sonucunda ters yüz öğrenme modelinin ortaokul dil bilgisi öğretimi üzerine olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir.

In this study, it was aimed to investigate the effect of the flipped teaching model on the teaching of grammar subjects in Turkish lessons. The study group of the research consisted of 8th grade students in a public school in Istanbul in the 2022-2023 academic year. In this study, the action research method, one of the qualitative research designs, was used. There was a five-week implementation period for the action plan. EBA and WhatsApp applications were used for material sharing. Students working on the subject at home reinforced the subject with activities in the classroom. With the achievement test at the end of the application, it was seen that the students reinforced the subject with the activities. Since the students who practice with the flipped teaching model after the application have more opportunities to get support while doing the activities, a permanent learning has been achieved. They also developed a positive attitude towards the lesson and the subject. As a result of the research, it shows that the flipped learning model has positive effects on secondary school grammar teaching.
Keywords: dil bilgisi öğretimi; flipped classroom; Flipped teaching model; grammar teaching; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; ters yüz edilmiş sınıf; Ters yüz öğretim modeli; Turkish language; Türk dili