Üç farklı endemik orıganum türünün antidiyabetik ve antiinflamatuvar etkilerinin incelenmesi - Yaşar, Betül Nur (My University, 2025)
Üç Farklı Endemik Origanum Türünün Antidiyabetik ve Antiinflamatuvar Etkilerinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmada halk arasında kekik olarak bilinen Origanum türlerinden endemik olan O. minutiflorum, O. saccatum ve O. solymicum bitkilerinin metanol ekstreleri ile en aktif çıkan metanol ekstresinden elde edilen fraksiyonların in vitro antioksidan, antidiyabetik ve antiinflamatuvar aktivite açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Origanum minutiflorum, O. saccatum ve O. solymicum türlerinin metanol ekstreleri maserasyon yöntemiyle, en aktif ekstreden fraksiyonlar ise sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemiyle elde edilmiştir. Antioksidan, antiinflamatuvar ve antidiyabetik aktiviteleri sırasıyla DPPH/ ABTS radikalleri süpürücü, 5-lipoksijenaz ve α-glukozidaz enzim inhibisyon yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Toplam fenol, flavonoid ve triterpen içerikleri, sırasıyla Folin-Ciocalteu, AlCl3 ve Asetik asit/ Vanilin/ Perklorik asit yöntemleri ile hesaplanmıştır. Aktif ekstrelerin fenolik bileşikleri, HPLC ile analiz edilmiştir. Bulgular: DPPH ve ABTS radikallerine karşı 13,51 µg/ mL ve 81,23 µg/ mL İK50 değerleri ile OSAM, en güçlü antioksidan aktiviteyi sergilemiştir. 84,11 µg/ mL İK50 değeri ile OSAM ve 102,00 µg/ mL İK50 değeri ile OSOM sırasıyla α-glukozidaz ve 5-lipoksijenaz enzimlerine karşı en iyi inhibitör aktiviteyi göstermiştir. Toplam fenol ve flavonoid içeriği OSAM'da en yüksek (132,30 ve 60,32 mg/ g) iken toplam triterpen içeriği OMİN'de en yüksek (177,39 mg/ g) olarak görülmüştür. En aktif ekstre olan OSAM'ın HPLC analizinde, majör bileşik olarak rosmarinik asit (211,061 mg/ g ekstre) tespit edilmiştir. O. saccatum türünün metanol ekstresinin etil asetat fraksiyonu (OSAEA), antidiyabetik, antiinflamatuvar ve antioksidan aktiviteler açısından en yüksek etkinliği göstermiş olup total fenolik ve flavonoid madde miktarı da en yüksek olarak bu ekstrede tespit edilmiştir. HPLC analiz sonucuna göre OSAEA’nın majör bileşiğinin de 987,128 mg/ g ekstre rosmarinik asit olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu sonuçlar OSAM'ın güçlü bir antioksidan ve antidiyabetik, OSAEA’nın da güçlü bir antioksidan, antiinflamatuvar ve antidiyabetik aktivitelere sahip olduğunu ve her iki örneğin de aktivitesinde başta rosmarinik asit olmak üzere diğer fenolik asitlerin ve flavonoidlerin sorumlu olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte aktiviteden sorumlu bileşik/ bileşiklerin kesin olarak ortaya çıkarılabilmesi için biyoaktivite yönlendirmeli fraksiyonlama (BAYF) yöntemine ihtiyaç vardır.

Investigation of the anti-inflammatory and antidiabetic effect of three different Origanum species Objective : In this study, it was aimed to compare the in vitro antioxidant, antidiabetic and anti-inflammatory activities of the methanol extracts of endemic Origanum species (O.minutiflorum, O. saccatum and O. solymicum) which are commonly known as Oregano, and the fractions obtained from the most active methanol extract. Materials and Methods: The methanol extracts of Origanum minutiflorum, O. saccatum, and O. solymicum were prepared by maceration, and the fractions obtained from the most active extracts were produced using liquid–liquid extraction. Antioxidant, anti-inflammatory and antidiabetic activities were evaluated using DPPH/ ABTS radical scavenger assay and 5-lipoxygenase and α-glucosidase enzyme inhibition methods, respectively. Total phenol, flavonoid and triterpene contents were calculated by Folin-Ciocalteu, AlCl3 and Acetic acid/ Vanillin/ perchloric acid methods, respectively. Phenolic compounds of the active extracts were analyzed by HPLC. Results: OSAM with IC50 values of 13,51 µg/ mL and 81,23 µg/ mL showed the strongest antioxidant activity against DPPH and ABTS radicals. OSAM with IC50 value of 84,11 µg/ mL and OSOM with IC50 value of 102,00 µg/ mL showed the best inhibitory activity against α-glucosidase and 5-lipoxygenase enzymes, respectively. Total phenol and flavonoid contents were highest in OSAM (132,30 and 60,32 mg/ g), while total triterpene content was highest in OMIN (177,39 mg/ g). In HPLC analysis of the most active OSAM, rosmarinic acid was detected in very high amounts (211,061 mg/ g extract) as the major compound. The ethyl acetate fraction from the methanol extract of O.saccatum (OSAEA) exhibited the highest antidiabetic, anti-inflammatory, and antioxidant activity, while its total phenolic and flavonoid contents were also found to be at the highest levels. According to HPLC analysis, the major OSAEA compound was determined in very high amounts at 987,128 mg/ extract. Conclusion: These results suggest that OSAM has a strong antioxidant and antidiabetic activity and that other phenolic acids and flavonoids, especially rosmarinic acid, may be responsible for this activity. Nevertheless, to definitively identify the compound(s) responsible for the activity, the bioactivity-guided fractionation (BGF) method is required.
Investigation of the anti-inflammatory and antidiabetic effect of three different Origanum species
Keywords: 5-lipoksijenaz; 5-lipoxygenase; antioksidan; antioxidant; Bitkiler, Tıbbi; Farmakognozi; Origanum sp; Pharmacognosy; Plants, Medicinal; rosmarinic acid; rosmarinik asit; α-glucosidase; α-glukozidaz