Bağımsızlık sonrası Türkmenistan Cumhuriyetinde kitle iletişim araçlarının durumu - Seyitguliyev, Batyr (My University, 2004)
Ö Z E T Türkmenistan Kitle İletişim Araçları birlik ve beraberliği pekiştirecek, vatana ve devlete olan sevgi ve saygıyı artırıcı, Türkmen milli ruhuna hitap eden iyimser materyaller kullanmaktadır. Hükümetin Kitle İletişim Araçlarına belirlediği yükümlülük, rejime ideolojik olarak uyum sağlamaktan ibarettir. Bu uğurda bağımsızlıktan sonra, ulusal ahlakı korumak, milli ruhu yüceltmek amacıyla Türkmen dilinde yayın yapma çalışmaları geliştirilmiştir. Yabancı yayınların sayısı eski döneme oranla azaltılmış ve sansüre uğratılmıştır. Yabancı kaynaklı yayınlarda siyasi içerikli gazete, dergi ve elektronik yayınlar azaltılarak daha çok eğitim, eğlence, çocuklara ve kadınlara yönelik yayınlar, edebiyat ve sanat yayınlarına, tarih ve kültür yayınlarına ağırlık verilmiştir. Son olarak: Bu çalışma Türkmenistan'da varolan Kitle İletişim çeşitliliğin gerçek anlamda kavranabilmesine katkıda bulunmak, Kitle İletişim araçlarının sayısal karakteristiğini, işlevini ve yapısını bir çalışmada toparlamak, konuya ilgilenen iletişim profesyonellerine ve araştırmacılara Türkmenistan Kitle İletişim araçları ile ilgili başvurabilecekleri bir kaynak oluşturmak hedeflenmiştir. Neyin, ne zaman, neden yapıldığını, sonuçlarının neler olduğunu kavrayabilmek ve anlamlı bir şekilde bilgi inşası yapmak için ise çeşitli veriler aktarılmıştır S U M M A R Y Mass Communication Media in Turkmenistan have been using optimistic materials which strengthen the unity and cooperation, which increases the love and the respect for the homeland and the state, which address the Turkmen national spirit. The liability which the state has decided for Mass Communication Media consists of the compatibility to the regime ideologically. For the sake of that, publications in the Turkmen language have been improved with the aim of protecting the national morality, elevating the national spirit after the independency. The number of the foreign publications has decreased when compared with the older times and they have been censored. In foreign publications, newspapers, magazines and electronic publications with political content have been decreased and have been focused into the publications of education, entertainment, publication addressing children and women, literature and art publications, history and culture publications. Finally: it has been aimed with this study to contribute to the understanding of the Mass Communication Media in Turkmenistan, to gather the numerical characteristic, function and the structure of Mass Communication Media in a single study, to prepare a resource related to Mass Communication Media that may be applied by the communication professionals and researchers who are interested in this subject. Various data have been transferred in order to understand what, when and why has been done and what're the results and in order to establish a reasonable knowledge.
Keywords: İletişim; Kitle İletişim Araçları; Medya (İletişim araçları); Toplum bilimleri; Toplumsal etkileşim