Kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde dışsal prestij algısının aracılık rolü üzerine bir çalışma - Ata, Hacer (My University, 2018)
Bu araştırmada kurumsal sosyal sorumluluk, örgütsel bağlılık ve dışsal prestij kavramları irdelenerek dışsal prestij algısının sosyal sorumluluk ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide aracılık rolü incelenmiştir. Bu kavramları ve örgütsel bağlılığın alt boyutlarıyla arasındaki ilişkileri birlikte konu alan çalışmalara ilgili yazında yeterli yer verilmemiştir. Araştırmada ayrıca kurumsal sosyal sorumluluk ve dışsal prestij kavramları ile örgütsel bağlılık kavramının alt boyutlarıyla arasındaki ilişkiler incelenerek ilgili yazına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.Araştırma hipotezlerini test etmek üzere korelasyon ve bir dizi regresyon analizleri uygulanmıştır. Dışsal prestij algısının aracı rolünü tespit etmek amacıyla yapılan bu regresyon analizinin sonuçlarına göre kurumsal sosyal sorumluluk değişkeninin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi dışsal prestij algısı değişkeni analize dahil edildiğinde azaldığı tespit edilmiştir. Bu sonuca göre dışsal prestij algısı değişkeninin, kurumsal sosyal sorumluluk ile örgütsel bağlılık arasında kısmi aracı değişken rolünü üstlendiği sonucuna varılmıştır.

In this research, the concepts of corporate social responsibility, organizational commitment and external prestige perception were examined and the role of external prestige perception in relation to social responsibility and organizational commitment was investigated. There has been insufficient research in the literature on studies that address these concepts and the relationship between sub-dimensions of organizational commitment. In the research, it is also aimed to contribute to the related literature by examining the relations between corporate social responsibility and perceived external prestige concepts and sub-dimensions of organizational commitment concept.Correlation and a series of regression analyzes were applied to test research hypotheses. According to the results of this regression analysis aimed at determining the role of the external prestige perception, it was found that the effect of the variable of corporate social responsibility on organizational commitment decreased when the external prestige perception variable was included in the analysis. According to this result, the result of the external perceptions variable assumes a partial mediating role between corporate social responsibility and organizational commitment.
Keywords: Algılanan Dışsal Prestij Corporate Social Responsibility; Corporate culture; Corporate image; Kurumsal Sosyal Sorumluluk; Organizational commitment; Örgütsel bağlılık; Perceived External Prestige; Social responsibility of business; Sosyal sorumluluk, İşletmelerin; Şirket imajı; Şirket kültürü