"Âlim"den "Aydın"a Geçiş Sürecine Bir Örnek: "Hattat" Abdülkadir Saynaç Efendi ve "Yazı Ustası" Oğlu Sait Yada Bey - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Osmanlı'nın yetiştirip Cumhuriyet'e miras bıraktığı son hattatlardan olan Abdülkadir Efendi unutulmuş değerlerimizden biridir. Devrin meşhur hattatlarından Hasan Rızâ, Bakkal Ahmed Ârif, Karınâbâdî Hasan Hüsnü ve Sâmi Efendilerden değişik yazılar meşketmiş, Dârülfünûn'un Ulûm-ı Şer'iyye (İlâhiyât), Edebiyat ve Cumhuriyet'ten sonra da Hukuk fakültelerini bitirmiş bir münevver olan Hattat Abdülkadir Efendi aynı zamanda eski şiirimizin geleneklerini sürdüren son şâirlerdendir. Abdülkadir ve Kadrî mahlaslarını kullanan Abdülkadir Efendi'nin bazı şiirlerini topladığı Dîvânnâme'si ve manzum Arınâme'si dikkat çeken edebî eserleri arasında sayılmaktadır. Abdülkadir Efendi'nin çocuklarından Sait Yada Bey ise Cumhuriyet'in yetiştirdiği bir aydın, babasından öğrendiği hat sanatının inceliklerini Almanya'da gördüğü kaligrafi eğitimiyle telif ederek Latin harflerine uygulayan bir "yazı ustası"dır. Bu makalede çeşitli kaynaklar taranarak baba ile oğulun hayat hikâyeleri ve şahsiyetleri hakkında bilgi verilmiş, düşünce yapıları aktarılmış, eserlerinden örnekler sunulmuştur.

Abdulqadir Efendi is one of our forgotten calligraphers, who grew up in the late Ottoman period and left his heritage to Republican days of Turkey. He learned different types of writing from his era's famous calligraphers like Hasan Rıza, Bakkal Ahmed Ârif, Karınâbâdî Hasan Hüsnü, and Sâmi Efendi, as well as graduated from the Faculty of Theology and Literature of Dar al-Funun, and from Law School in the republican period. He is also one of the latest representatives of classical Turkish poetry. His son Sait Yada is also an intellectual of the Republican era. He was a "master of writing", who combined the subtle features of traditional calligraphy that he learned from his father with his modern calligraphy education he receieved in Germany, and applied the traditional calligraphy to Latin writing. Deriving from various sources, this article analyzes the biographies of Abdulqadir Efendi and his son, and offers remarks about their scholarly mindset with examples from their works.
An Example of the Transition from "the Scholar" to "the Enlightened": "The Calligrapher" Abdülkadir Saynaç and His Son Sait Yada "the Master of Writing"
Keywords: Din Bilimi